Gasilcem za vsak dan gašenja na Krasu najmanj 63 evrov

Slovenija 22. Jul 202211:42 > 20:11 5 komentarjev
Utrujeni gasilec
Denis Sadiković/N1

Vlada bo prostovoljnim gasilskim društvom, ki sodelujejo pri gašenju požara na Krasu, podelila denar. Dobila bodo 63 evrov na dan na gasilca, ki je delal do osem ur, oziroma 94,5 evra na gasilca, ki je delal več kot osem ur. Kdaj sledi tudi odprava anomalij, ki jo je obljubil predsednik vlade, še ni znano.

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da bo prostovoljnim gasilskim društvom, ki pomagajo gasiti požar na Krasu, podelila denar. Društva bodo dobila 63 evrov na dan za vsakega gasilca, ki je delal do osem ur, oziroma 94,5 evra na dan za vsakega gasilca, ki je delal več kot osem ur. Do enakih zneskov bodo na podlagi dela prostovoljcev upravičene tudi druge nevladne organizacije, ki sodelujejo pri gašenju požara na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. Denar bo prišel iz proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij.

V Sloveniji naj bi bilo okoli 50.000 operativnih prostovoljnih gasilcev, na Krasu jih po ocenah pristojnih vsak dan pomaga več kot 500.

Kaj pa “anomalije” in “stare rane”?

Glede na včerajšnje izjave premierja Roberta Goloba je bilo pričakovano, da bo vlada sprejela določene ukrepe glede prostovoljnih gasilcev, vendar je bilo pričakovati kaj drugega. Golob je namreč napovedal ureditev “anomalij” oziroma “starih ran” v zvezi s prostovoljnimi gasilci. Po njegovem je težava v finančnem nadomestilu za prostovoljne gasilce, ki naj bi med intervencijo koristili dopust.

Prostovoljnim gasilcem za intervencijo ni treba na dopust, že zdaj pa prejmejo nadomestilo plače. Zato smo v kabinet predsednika vlade poslali prošnjo za pojasnila o znanih anomalijah oziroma starih ranah, a odgovor še čakamo. Po današnji vladni odločitvi pa se postavlja tudi vprašanje, zakaj bo vlada podelila dodatke za prostovoljne, ne pa tudi za poklicne gasilce.

»Žal šele v takšnih izrednih in žalostnih razmerah, kot smo jim priče v teh dneh na Krasu, v vseh dimenzijah vidimo, kako izjemno, vsestransko plemenito in hkrati nevarno in težko delo opravljajo gasilci, od katerih je mnogo prostovoljnih,” je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je pripravila vladni sklep. »Prostovoljske in nevladne organizacije so ukrepale hitro, zato se je nemudoma odzvalo tudi ministrstvo, ki je za te organizacije sistemsko pristojno, in poiskalo možnost za zagotovitev finančnih sredstev,” je dodala.

Golob pa je dejal, da gre za simbolno gesto oziroma za majhen, a pomemben izkaz hvaležnosti. Po njegovem je potrebno, da bodo vsi, ki prostovoljno pomagajo na Krasu, “vsaj v enem delu finančno nagrajeni”.

Prostovoljni gasilci dobivajo plačo

Prostovoljnemu gasilcu za čas intervencije po 25. členu zakona o gasilstvu pripada nadomestilo plače, ki ga njegovemu delodajalcu povrne občina. Dodatno uredba določa, da mora biti nadomestilo plače v višini plače, ki bi jo prejemal, če bi delal. Pripada mu tudi povračilo stroškov na službenem potovanju.

Poveljnik gasilske zveze (GZS) Franci Petek trdi, da je zakonska ureditev dobra, pogosto se zatika pri povračilu stroškov. “Stroške imamo praviloma popisane v tednu ali dveh po intervenciji, na povračilo pa se nato čaka tri mesece do leto in pol. To ni pošteno do delodajalcev,” je dejal. Mnogi delodajalci stroškov sploh ne uveljavljajo, je še dodal in poudaril, da razlog za to večinoma ni v poznem povračilu. “Podjetja tako prispevajo za skupnost,” je dejal.

Petek meni, da jev primeru aktualnega požara res težava z dopusti, ki povzroča nezadovoljstvo. Ne zato, ker bi prostovoljni gasilci za to intervencijo morali vzeti dopust, ampak ker so imeli mnogi za ta čas, torej za čas druge polovice julija, že prej načrtovan dopust, ki jim zdaj “propada”, je pojasnil. Danes dopoldne je poveljnik GZS ugibal, da bo vlada z interventnim ukrepom naslovila ta problem.

Gasilci Gasilci
Po nočni intervenciji. (vir: Gasilska enota Ribnica)
Požar na Krasu Požar na Krasu
Denis Sadiković/N1
Požar na Krasu Požar na Krasu
Denis Sadiković/N1
Požar na Krasu Požar na Krasu
Denis Sadiković/N1
Požar na Krasu Požar na Krasu
Denis Sadiković/N1
Požar na Krasu Požar na Krasu
Denis Sadiković/N1
Požar na Krasu Požar na Krasu
Denis Sadiković/N1
Požar na Krasu Požar na Krasu
Denis Sadiković/N1

Anomalije in stare rane

“Pričakujemo, da bomo za prostovoljne gasilce – ki so v resnici na dopustu, ko gredo na tako intervencijo – uredili finančno nadomestilo,” je dejal Golob v včerajšnji oddaji Odmevi na TV Slovenija, “To je stara rana, ampak jo bomo uredili. Najprej takoj, v teh dneh, z nadomestilom. Pozneje, na jesen, tudi z zakonom o gasilstvu, s katerim želimo to točko urediti enkrat za zmeraj.”

Kmalu za tem je v oddaji 24UR Zvečer na POP TV dejal, da bo vlada ukrep najverjetneje sprejela že danes. “Seznanjeni smo bili z nekaterimi anomalijami v sistemu in jutri bomo najverjetneje na dopisni seji vlade sprejeli ukrep, po katerem bomo, ko se enkrat aktivira državni načrt, vsem prostovoljnim gasilcem priznali nadomestilo,” je povedal. “Kajti danes so tam na dopustu, to je res banalnost te situacije. Mislim, da moramo v prihodnje to odpraviti, spremenili bomo tudi zakon o gasilstvu oziroma vpeljali novega, s katerim bomo morali regulirati tudi ta del. Ampak še pred tem bomo zaenkrat vsem, ki se spopadajo z ognjem na Krasu, priznali nadomestilo, da jim vsaj na neki način izkažemo majhno hvaležnost države.”

PGD Horjul PGD Horjul
PGD Horjul
Požar na Krasu Požar na Krasu
Denis Sadiković/N1
Požar na Krasu Požar na Krasu
Borut Živulović/ BOBO
Požar na Krasu Požar na Krasu
Borut Živulović/ BOBO
Požar na Krasu Požar na Krasu
Borut Živulović/ BOBO
Požar na Krasu Požar na Krasu
Borut Živulović/ BOBO
požar požar
Borut Živulović/Bobo
Požar na Krasu Požar na Krasu
Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
Požar na Krasu Požar na Krasu
Denis Sadiković/N1
Požar na Krasu Požar na Krasu
Denis Sadiković/N1

O spremembah zakona o gasilstvu, ki jih je napovedal Golob, ni znanega še nič. Po nekaterih neuradnih informacijah se morda ne bo spremenil ta zakon, ampak zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Petek pričakuje, da bo v pripravo sistemskih sprememb vključena tudi gasilska zveza. Poudaril pa je, da jih skrbi napoved aktualne koalicije, da bo odpravila spremembe zakona o dohodnini, ki jih je pred odhodom sprejela prejšnja koalicija. Med temi spremembami je bila tudi dodatna davčna olajšava v višini 1.500 evrov za prostovoljne gasilce, ki prostovoljno delo opravljajo več kot deset let. Ta ukrep prejšnje vlade so v GZS pozdravili, čeprav je povzročil težave glede kriterijev za koriščenje olajšave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje