Boštjančič po odhodu Ajanović Hovnik obdržal vse razen enega

Slovenija 11. Okt 202320:31 9 komentarjev
golubovic
n1

Kot so nam povedali na ministrstvu za javno upravo, ostaja v kabinetu začasnega ministra za javno upravo Klemna Boštjančiča pet oseb, ki jih je na zaupanje zaposlila že ministrica Sanja Ajanović Hovnik. Šesti osebi – nekdanjemu vodji poslancev LMŠ Branetu Goluboviću – pa "pogodba o zaposlitvi ni bila ponujena v podpis". Naši viri so prepričani, da Boštjančič takšne odločitve ni sprejel samostojno.

Z odstopom ministra mandat poteče tudi državnim sekretarjem na ministrstvu. Kot smo poročali, je Klemen Boštjančič po začasnem prevzemu vodenja ministrstva za javno upravo obdržal tako Jureta Trbiča kot Mojco Ramšak Pešec, ki ju je na mesto državnih sekretarjev izbrala že bivša ministrica Sanja Ajanović Hovnik. Nasprotno sta se morala oba državna sekretarja, ki ju je kot minister za naravne vire in prostor predlagal Uroš Brežan, torej Lenka Kavčič in Matej Skočir, od te funkcije posloviti. Vlada je včeraj za novega državnega sekretarja na resorju, ki ga začasno vodi Alenka Bratušek, imenovala Jožeta Novaka.

Ob odhodu ministra pa tudi prenehajo veljati pogodbe o zaposlitvi tistim zaposlenim, ki so prišli v kabinet na ministrovo zaupanje – teh je lahko v posameznem kabinetu največ sedem. Na ministrstvo za javno upravo in na ministrstvo za naravne vire in prostor smo naslovili vprašanja, ali sta Boštjančič in Bratušek obdržala tiste, ki sta jih na zaupanje v kabinetih zaposlila Ajanović Hovnik in Brežan oziroma ali komu od njih pogodba o zaposlitvi po prihodu začasnih ministrov ni bila ponujena v podpis.

Odgovora ministrstva za naravne vire in prostor še nismo dobili, šefinja Brežanovega kabineta Maja Kostanjšek pa nam je povedala, da ji je bila sicer ponujena pogodba o zaposlitvi za en mesec, a je njen podpis zavrnila.

Klemen Boštjančič
Klemen Boštjančič (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Na ministrstvu za javno upravo pa so nam odgovorili, da je delovno razmerje za en mesec (od 10. oktobra do 9. novembra) oziroma ne dlje kot za čas trajanja funkcije ministra Klemna Boštjančiča kot ministra za javno upravo, sklenilo pet oseb, ki so bile že zaposlene za čas trajanja funkcije ministrice Sanje Ajanović Hovnik. To so: Sabina Nemec, Nika Benedik, Nika Podakar, Črt Poglajen in Tadej Marušič. Ob tem pa so razkrili, da “pogodba o zaposlitvi ni bila ponujena v podpis Branetu Goluboviću,” ki je bil sicer tudi zaposlen na zaupanje ministrice Ajanović Hovnik. Zakaj je bila sprejeta takšna odločitev, niso navedli.

Brane Golubović, ki je v prejšnjem mandatu vodil poslansko skupino LMŠ, po neuspehu Šarčeve stranke na zadnjih parlamentarnih volitvah z zaposlitvami nima sreče. Po združitvi LMŠ in SAB z zmagovalko volitev Gibanjem Svoboda je bil kot politično eden najbolj izkušenih predstavnikov združene stranke v igri za njenega generalnega sekretarja. To mesto naj bi mu menda ponudil predsednik stranke Robert Golob. A je bila na to pomembno strankarsko funkcijo nato začasno postavljena poslanka Svobode Tamara Kozlovič, v začetku februarja letos pa jo je zasedla Vesna Vuković.

Golubović je bil pol leta svetovalec poslanske skupine Svoboda, ko mu je pogodba potekla, pa mu, kot je mogoče slišati med poslanci, podpis nove ni bil ponujen. Mnogi naši sogovorniki poudarjajo, da je bila Goluboviću izrazito nenaklonjena Vesna Vuković.

Vmes se je Goluboviću nasmihalo mesto svetovalca za politične zadeve predsednika državnega sveta Marka Lotriča – njegovo ime je bilo že izobešeno na vratih ene od sob državnega sveta. A naj bi desnici, zlasti SDS, izbira Golubovića ne bila po godu, Lotrič pa je pod temi pritiski klonil.

Po izteku pogodbe za mesto svetovalca v poslanski skupini Svobode je Golubovića v svoj kabinet na osebno zaupanje povabila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Naši viri so prepričani, da se Boštjančič za to, da z Golubovićem kot edinim od najtesnejših sodelavcev bivše ministrice ne bo podpisal pogodbe, ni samostojno odločil.

Za komentar smo želeli zaprositi Golubovića, vendar se na naše klice in sporočila ni odzval.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje