Boštjančič z rebalansom klesti porabo: Energetska kriza ni tako huda

Slovenija 23. Mar 202315:46 1 komentar
Klemen Boštjančič, minister za finance
Foto: N1/Egon Parteli

Vlada je sprejela izhodišča za pripravo rebalansa letošnjega državnega proračuna, v katerega se podaja zaradi januarja izvedene reorganizacije ministrstev. Pri tem pa močno zmanjšuje predvideno porabo: izdatki bodo znašali 600 milijonov evrov manj kot je bilo predvideno v veljavnem proračunu za letošnje leto, s tem pa se močno zmanjšuje tudi predvideni primanjkljaj.

Vlada Roberta Goloba trenutno izvršuje proračun, ki predvideva 13,4 milijarde evrov prihodkov, 16,7 milijarde evrov odhodkov in visok, 3,3-milijardni primanjkljaj. A zaradi januarske reorganizacije vlade in ustanovitve treh novih ministrstev zdaj pripravljajo rebalans, v okviru katerega pa nameravajo izdatke zmanjšati za 600 milijonov evrov (na 16,1 milijarde evrov).

S tem se bo predvidoma zmanjšal tudi primanjkljaj, in sicer na 2,7 milijarde evrov. Ta bo vseeno tretji najvišji v zgodovini Slovenije (višji je bil leta 2013 zaradi bančne sanacije in leta 2020 zaradi epidemije).

“Znižanje izdatkov in s tem načrtovanega primanjkljaja je med drugim možno zato, ker bo zaradi uspešnega boja z energetsko draginjo potrebnih manj nadaljnjih ukrepov za njeno blaženje,” po seji vlade sporočajo z Gregorčičeve.

Na seji so sprejeli razrez proračunskih izdatkov. Pri normalnem rebalansu bi sledila usklajevanja oziroma pogovori s proračunskimi porabniki, ki pa jih ministrstvo tokrat ne načrtuje, saj gre “v večji meri” za tehnični rebalans.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje