Božično smreko na Prešernovem trgu že krasijo prve lučke (VIDEO)

Slovenija 19. Nov 202212:15 0 komentarjev

Sprehajalci v Ljubljani so v soboto zjutraj lahko opazovali okraševanje 17 metrov visoke božične smreke, ki od torka krasi Prešernov trg. Lučke na smreki so del 50 kilometrov dolge svetlobne verige, ki bo letos kljub energetski draginji osvetljevala prestolnico.

V torek so na Prešernovem trgu postavili božično smreko, ki bo ljubljansko mestno središče krasila vse do 8. januarja. 17 metrov visoka smreka, ki je prej rasla na Koleziji, je ena izmed desetih smrek, ki bodo letos krasile praznično Ljubljano.

V soboto zjutraj pa so največjo izmed smrek začeli tudi okraševati. Na Prešernovem trgu je bilo mogoče videti žerjave, s katerimi so delavci z vrha drevesa obešali dolge zlate girlande lučk. Te so del 50 kilometrov dolge svetlobne verige, ki bo letos okraševala prestolnico.

božična smreka, lučke
N1

Čeprav so lučke na smreki že prižgane in je velik del Ljubljane že okrašen, bomo na tradicionalni prižig božičnih lučk v Ljubljani, ki vsako leto v mesto privabi na stotine obiskovalcev, morali počakati še nekaj dni. Prižgali jih bodo namreč v petek, 25. novembra, ob 17.15. Na ta dan se bodo odprli tudi praznični sejmi.

December v Ljubljani, katerega del je tudi praznični sejem, letos poteka od 25. novembra do 8. januarja. V tem času ga vsako leto obišče okrog milijon obiskovalcev, od tega več sto tisoč iz drugih držav. Praznično Ljubljano je lani obiskal vsak drugi Slovenec. Tolikšen obisk na Turizmu Ljubljana napovedujejo tudi v tej sezoni.

Pred začetkom prazničnega obdobja so mnogi ugibali, ali bo zaradi energetske draginje v prestolnici letos manj okrasja.  Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića je strošek porabe električne energije za božične lučke minimalen in znaša zgolj 2.660 evrov. Kot je pojasnil, je prihranek, če bi lučke ponoči ugasnili, minimalen in znaša zgolj nekaj sto evrov, saj je treba namesto lučk nato prižgati javno razsvetljavo. Med 16. uro in 1. uro ponoči bodo lučke v mestu zato zagotovo prižgane, je zatrdil  Janković.

božična smreka, lučke
N1

Kako bodo ravnale druge mestne občine, preberite v prispevku: Bodo zaradi podražitev ugasnile novoletne lučke? Tako odgovarjajo mestne občine.

V Izoli že prižgali lučke

V obalni Izoli so medtem včeraj že prižgali lučke. S tem so otvorili zimski program, ki so ga poimenovali Ledeni otok in bo trajal do 11. januarja. V tem času organizatorji obljubljajo pestro dogajanje, začinjeno z raznovrstno glasbo in kulinarično ponudbo.

Bralka nam je posredovala fotografija z včerajšnjega odprtja.

Izola Ledeni otok
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!