Bralec: Policisti parkirajo kar na ulici. Kako odgovarja policija?

Slovenija 24. Okt 202305:57 20 komentarjev
Policijska postaja Ljubljana center, Trdinova ulica
Foto: N1

Trdinova ulica pri ljubljanski policijski postaji je pogosto zaparkirana z avtomobili, ki obenem zasedajo velik del cestišča in ovirajo promet. "Gre za avtomobile policistov," trdi naš bralec. Na policiji pravijo, da občasno tam res parkirajo s službenimi vozili, a da je "zmotno trditi, da so nepravilno parkirana zgolj vozila zaposlenih v policiji". Dodajajo še, da gre za redke primere in kratkotrajna parkiranja.

V središču Ljubljane je zlasti dopoldne, ko se številni v službo pripeljejo z avtomobilom, težko najti prosto parkirno mesto. Težavo z iskanjem prostega parkirišča imajo tudi uslužbenci policijske postaje Ljubljana Center.

“Trdinova ulica pri policijski postaji je redno zaparkirana z avtomobili, ki ne parkirajo zgolj na označenih parkirnih mestih, temveč zasedajo velik del cestišča in ovirajo promet. To se dogaja že vrsto let,” je za N1 pojasnil bralec, ki živi v bližini. Bralec je prepričan, da avtomobile nepravilno parkirajo policisti bližnje postaje.

“Zavračamo pavšalne očitke”

Med tednom smo se sprehodili do omenjene policijske postaje in res opazili več nepravilno parkiranih avtomobilov. Na policijo smo skupaj s fotografijo nepravilno parkiranih avtomobilov poslali več vprašanj. Na Policijski upravi Ljubljana so za N1 pojasnili, da je posameznik odgovoren za morebitne kršitve, storjene v cestnem prometu, med drugim za parkiranje, na kar naj bi opozarjalo vodstvo enote. “Zavračamo pavšalne očitke, da bi uslužbenci te predpise kršili,” so poudarili.

Dodali so še, da je policijska postaja Ljubljana Center ena najbolj obremenjenih enot v državi in da je umeščena v predel mesta, kjer ni zagotovljeno dovolj parkirnih mest za optimalno operativno delovanje enote. “Gre za središče mesta, kjer je več državnih in drugih ustanov, trgovin, poslovnih objektov. Ker je pretočnost vozil velika, je zmotno trditi, da so nepravilno parkirana zgolj vozila zaposlenih v policiji,” so dejali.

Pred stavbo policijske postaje, ki zaposluje več kot 100 uslužbencev, je po navedbah ljubljanske policijske uprave na voljo 20 parkirišč za osebna vozila, od tega je polovica parkirnih prostorov namenjena strankam in službenim vozilom policije. Na preostalih parkiriščih pa z zasebnimi vozili parkira zgolj manjše število uslužbencev, nekateri pustijo vozila v bližnji okolici, nekaj uslužbencev se pripelje z javnim prometom oziroma kolesi, motorji …

Policijska postaja Ljubljana center, Trdinova ulica
Foto: N1

Policija: Gre za službena vozila in kratkotrajno parkiranje

“Več vozil, ki jih izpostavljate, je službenih vozil policije, policisti pa na Trdinovi ulici parkirajo zaradi nujnih operativnih nalog. Večja koncentracija takih vozil je ob dogodkih, ki potekajo v centru mesta, saj v to enoto pridejo na pomoč tudi patrulje iz drugih enot. Gre pa za kratkotrajno parkiranje. Nekatere naloge se opravljajo tudi ‘ad hoc’, ko so vpoklicani policisti zaradi nujnih nalog in je koncentracija zasebnih vozil v tem primeru lahko večja, je pa morebitno nepravilno parkiranje razlog nujnosti in gre za redke primere,” so poudarili.

Že več let naj bi iskali rešitve glede pomanjkanja parkirnih mest, so odgovorili.

Okoliški prebivalci se ob tem tudi sprašujejo, ali ljubljanski mestni redarji policistom morda pri napačno parkiranih avtomobilih na tej ulici gledajo skozi prste.  Na ljubljanskem mestnem redarstvu so odgovorili, da ne razpolagajo s podatkom o tem, komu napišejo kazen, “saj organ ne vodi evidence, ki izkazuje podatke o številu glob po vrsti lastništva vozila oziroma osebnih stanjih lastnika in uporabnika”. Na Trdinovi ulici in njeni okolici je bilo sicer do 18. oktobra letos izvedenih 2.124 ukrepov, iz česar po pojasnilih mestnega redarstva izhaja, da na tem območju ukrepajo. “Vsekakor bomo nadzore v centru mesta nadaljevali v skladu s kadrovskimi zmožnostmi in v primeru zaznanih kršitev tudi ukrepali v skladu s svojimi pooblastili in pristojnostmi,” so zapisali.

Na policijski upravi pa so za N1 navedli, da v pooblastila mestnega redarstva ne posegajo in niso obveščeni o njihovih ukrepih glede izrekanja kazni, ki so v njihovi pristojnosti.

Policijska postaja Ljubljana center, Trdinova ulica
Foto: N1

Na policiji so za N1 dodali še, da zakon o pravilih cestnega prometa policistom dovoljuje, da smejo pri opravljanju nujnih nalog za nujno potreben čas parkirati vozilo tudi na mestih, kjer je to prepovedano s prometnim pravilom ali postavljeno prometno signalizacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje