Bralna pismenost, draginja ali zal: katera beseda je najbolj zaznamovala 2023

Slovenija 21. Dec 202313:03 0 komentarjev
Knjiga
Foto: PROFIMEDIA

Glasovanje za besedo leta se začenja danes. Izbor, ki so ga pripravili na ZRC SAZU, bo trajal do 9. januarja. Takrat bodo razglasili besedo in kretnjo leta 2023 ter tudi pesem leta, sestavljeno iz vseh 11 predlogov.

Letošnje finalistke za besedo leta, med katerimi je tudi Delova beseda leta, so bralna pismenost, draginja, gentrifikacija, nevihtna celica, nutrija, osebni zdravnik, štempljanje, ujma, UI kot kratica za umetno inteligenco, vojna in zal – poizvedba z največjim prirastom v tem letu na Franu, so sporočili z ZRC SAZU.

Kandidatke za besedo leta je izbrala komisija, v kateri so predstavniki ZRC SAZU Simona Klemenčič, Kozma Ahačič, Petra Svoljšak, Marijan Dović, Gregor Pobežin in Agata Tomažič, Slavko Jerič z MMC RTV Slovenija in Valerija Škof iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Novost letošnjega osmega izbora po vrsti je, da se bo glasovanje začelo že danes na spletni strani www.beseda-leta.si. Prek spletnega obrazca na tej spletni strani so tokrat prejeli tudi največ predlogov.

Besedo leta bodo razglasili 9. januarja v Atriju ZRC. Takrat bodo razglasili tudi kretnjo leta, ki jo izbira Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije. Razglasili in nagradili pa bodo tudi najboljšo pesem leta, sestavljeno iz vseh 11 kandidatk za besedo leta, ki jih do 4. januarja zbirajo na naslovu [email protected].

Lani je beseda leta v akciji ZRC SAZU postala gasilec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!