Branko Lobnikar odstopil kot strokovni sodelavec Lamutove preiskovalne komisije

Slovenija 19. Dec 202318:52 5 komentarjev
Branko Lobnikar in Damir Črnčec
Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo

Nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Branko Lobnikar ni več strokovni sodelavec komisije, ki preiskuje sume nedopustnega vmešavanja aktualne vlade v delo policije in Janševe vlade v delo državnih organov. "Verjamem, da lahko z odstopom pripomorem, da bo komisija nemoteno delovala dalje," je zapisal v pismu članom komisije.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu v času, ko je tega vodila ministrica Tatjana Bobnar, Branko Lobnikar je odstopil kot strokovni sodelavec parlamentarne komisije, ki jo vodi poslanec Svobode Miha Lamut. Ta preiskuje tako sume nedopustnega političnega vmešavanja sedanjih vladajočih v delo policije kot sume vmešavanja prejšnje vlade pod vodstvom Janeza Janše v delo državnih organov, med drugim urada za preprečevanje pranja denarja.

Lobnikarjevi postavitvi za strokovnega sodelavca te komisije sta odločno nasprotovala člana iz opozicije Branko Grims (SDS) in Vida Čadonič Špelič (NSi). Opozarjala sta, da je bil del vladajoče ekipe, pa tudi da se je ob Golobovi odslovitvi Tatjane Bobnar iz vlade odločno postavil na premierjevo stran in da torej ne more neodvisno sodelovati pri delu preiskovalne komisije.

Lobnikar je na tiskovni konferenci pred letom dni med drugim dejal, da ni nič narobe, če želi predsednik vlade imeti pogovor z generalnim direktorjem policije. “Še več, vlada lahko deluje zgolj in samo tako, da komunicira z vsemi organi, ki izvajajo zakonodajo v Republiki Sloveniji,” je poudaril.

Zaradi ostrega nasprotovanja opozicije so Lobnikarja nato umaknili iz delovanja komisije v delu, ki se nanaša na preiskovanje suma političnega vmešavanja sedanje vlade v delo policije, ko ga je komisija v tej zadevi imenovala kot pričo, pa so mu status strokovnega sodelavca zamrznili. Po opravljenem pričanju je komisija njegov pogodbeni status strokovnega sodelavca za del preiskave, ki se nanaša na morebitno nedopustno vpletanje Janševe vlade v delo organov, ponovno potrdila.

Po naših informacijah sta Čadonič Špelič in Grims temu sicer nasprotovala. Izpostavljala naj bi Lobnikarjeve navedbe na zaslišanju, da naročilo premierja notranji ministrici o zamenjavi kadrov v policiji, tudi če bi do njega res prišlo, ne bi pomenilo političnega vpliva na policijo, saj da se vpliv politike konča v pisarni generalnega direktorja policije. Ker pa ima koalicija v preiskovalni komisiji večino, je bilo Lobnikarju sodelovanje odmrznjeno.

A je ta konec prejšnjega tedna komisijo obvestil, da odstopa od dela, ki mu je bilo zaupano. Pri tem je navedel dva razloga. Prvi je, da so se kljub sklepu komisije, pri katerih vsebinah sme sodelovati in o čem ne sme biti seznanjen, v državnem zboru pojavili pomisleki o primernosti njegovega sodelovanja s komisijo. Kot drugi razlog pa je izpostavil željo, “da komisija svoje delo opravi brez kakršnih koli zadržkov ali videza neskladnosti”.

Lobnikar je za N1 dejal, da so mu zlasti v SDS odločno nasprotovali tudi zato, ker je bil del vodstva notranjega ministrstva, ki je odredilo nadzor nad izvajanjem policijskih pooblastil v času tretje Janševe vlade. Komisija bi namreč lahko po Lobnikarjevih besedah ugotovila, da policija ukrepov tedaj ni izvajala samostojno, temveč pod vplivom politike, pri čemer je izpostavil nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa in bivšega državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žana Mahniča. Ob tem je Lobnikar zagotovil, da sam ni vpogledal v nobene dokumente preiskovalne komisije, ki se nanašajo na delo Golobove vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje