Brežan: Na neurja se bo treba pripraviti na sistemski ravni

Slovenija 25. Jul 202312:53 1 komentar
Uroš Brežan
Luka Dakskobler /BOBO

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan si je ogledal posledice neurja v Občini Črna na Koroškem. Ob robu obiska je povedal, da vse kaže, da bodo neurja v prihodnje postala naša stalnica. Zato se bo treba na tovrstna vremenska dogajanja in podnebne spremembe po njegovih besedah pripraviti na sistemski ravni.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je ocenil, da bo treba veliko vlagati tudi v preventivo. Kar se tiče vodotokov pa bo treba narediti kakšen korak naprej pri upravljanju s to vodno infrastrukturo in v ta namen zagotoviti določena sredstva.

“Raziskave kažejo, da nam vsak evro, ki ga vložimo v preventivo na vodotokih, bistveno zmanjša škodo. Vemo, da takšnih dogodkov z neurjem v prihodnosti ne bo manjkalo. V ponedeljek smo se na sestanku pri predsedniku vlade pogovarjali o tem, da bomo šli v ponovno spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, kjer bomo predvsem občinam zagotavljali, da hitreje pridejo do sredstev tudi za sanacije po takšnih nesrečah,” je povedal Brežan.

Izpostavil je, da so prizadetim občinam v majski ujmi že izplačali sredstva za pokritje intervencijskih stroškov. Minister je še napovedal, da bo direkcija za vode prisluhnila občinam glede ureditve hudournikov, vendar bo morala imeti glavno besedo pri tem stroka. Predvsem je treba imeti dobro pripravljene projekte in tudi ustrezna finančna sredstva, da se bodo lahko ti projekti izvajali, je še dejal Brežan.

Črnjanska županja Romana Lesjak je povedala, da imajo danes največ težav na območju Koprivne, Tople in Podpece. Želi si, da bi pripadniki Slovenske vojske, ki sodelujejo pri odpravljanju posledic neurja, v Črni ostali še do konca tedna, da bi lahko odpravili posledice neurja tudi na drugih lokacijah v občini. “Kot vidite ponovno naraščajo vodotoki, jaz upam, da ne bo kaj hujšega, ker ponoči smo bili prav veseli, da ni bilo dodatnih težav na teh že obstoječih lokacijah, ampak zdaj me pa vsake pol ure pokliče kdo, ker so vodotoki in hudourniki narasli na drugih območjih in povzročajo velike težave,” pravi Lesjak.

Poudarila je tudi, da se je v občini sprožilo kar nekaj plazov, v sredo pa si bodo petkov plaz ogledali geomehaniki zaradi njegove sanacije. Županja je v ponedeljek škodo po neurju ocenila na več milijonov evrov. V Črni na Koroškem je bilo v neurju prizadetih okoli 10 stanovanjskih objektov, v katerih stanuje tudi po več družin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje