Brezplačne vozovnice za upokojence za zdaj ostajajo, a ukinitev še vedno na mizi

Slovenija 26. Sep 202318:28 2 komentarja
gneča avtobus Arriva
N1/Andreja Lončar (fotografija je simbolična)

Potem ko je odjeknila novica, da na ministrstvu Bojana Kumra preigravajo možnost, da bi začeli upokojencem za medkrajevne avtobusne prevoze znova zaračunavati, na ministrstvu mirijo. Vlada je namreč v ponedeljek sklenila, da brezplačne vozovnice za zdaj ostajajo. A vendar ta ukrep, ki bi po mnenju ministrstva lahko zmanjšal prezasedenost avtobusov, ostaja na mizi za prihodnje, v kolikor ostali ukrepi ne bodo zadoščali.

Potem ko je v zadnjih dneh v javnosti završalo zaradi izjav predstavnika ministrstva za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra o možnosti ukinitve brezplačnih upokojenskih vozovnic za javni potniški promet, na ministrstvu mirijo, da se to ne bo zgodilo. Vlada je v ponedeljek namreč sklenila, da brezplačne vozovnice za zdaj ostajajo.

Po pojasnilih ministrstva je odločitev sprejela tudi ob prizadevanjih ministra Kumra na ponedeljkovi proračunski seji.

“Možnost, da bi nekaterim imetnikom brezplačnih vozovnic začeli zaračunavati uporabo javnega potniškega prometa, je treba razumeti v kontekstu ukrepov, s katerimi bi zmanjšali gnečo na najbolj obremenjenih, predvsem avtobusnih linijah,” so ob tem pojasnili na ministrstvu. So pa dodali, da v kolikor ukrepi, kot je uvedba dodatnih linij in vozil, ki jih že izvajajo, in morebitna uvedba rezervacij na nekaterih linijah ter uporaba javnega potniškega prometa izven konic, ne bodo zadoščali, ukinitve brezplačnih vstopnic na ministrstvu še vedno ne izključujejo.

Po njihovih besedah namreč dnevno prejemajo pritožbe dijakov, študentov in zaposlenih, ki v prometnih konicah ne morejo na avtobuse, ker so ti zaradi velikega števila potnikov z brezplačnimi vozovnicami prezasedeni. Posledično ostali uporabniki “na prost sedež čakajo nekaj ur ali pa na koncu tisti dan sploh ne morejo na želeno lokacijo (v šolo ali na fakulteto) oziroma jim morajo peljati starši z osebnim avtomobilom”. Da bi rešili ta problem, na ministrstvu, kot so zatrdili, moči usmerjajo v iskanje dodatnih rešitev.

Uvedba rezervacij se jim na splošno ne zdi dobra rešitev. “V primeru, da uvedemo na nekaterih linijah rezervacijski sistem, bi ga morali za vse potnike na teh linijah. Sicer ta rešitev nima smisla. To pa bi pomenilo, da bi morali tudi imetniki mesečnih in letnih vozovnic vsak dan na okence ali splet po rezervacijo. To bi bila dodatna obremenitev, ki bi odvračala od uporabe javnega potniškega prometa,” so ocenili.

Število brezplačnih vozovnic med upokojenci se je sicer po podatkih ministrstva po koncu ukrepov za preprečevanje epidemije covida-19 v drugem četrtletju 2022 močno povečalo, od tedaj pa zaznavajo rahel porast števila uporabnikov.

Brezplačno vozovnico za uporabo javnega potniškega prometa ima 230.000 upravičencev, od tega gre večinoma za upokojence, med njimi pa so tudi tudi imetniki kartice invalida in vojni veterani. Redno vozovnico uporablja sto tisoč upravičencev. Najbolj zasedene so relacije, ki vodijo na obalo (Koper, Izola, Portorož, Piran), ter na Bled in v Bohinj.