Bruselj z več opomini Sloveniji zaradi neupoštevanja zakonodaje EU

Slovenija 21. Sep 202217:27 0 komentarjev
EU zastave
Yves Herman/REUTERS

Evropska komisija je Sloveniji poslala več uradnih opominov, ker v svojo zakonodajo ni v celoti prenesla petih evropskih direktiv. Dva od petih opominov se nanašata na področje pravic delavcev, dva pa na delovanje podjetij. Opomin je sicer prva stopnja v postopku za ugotavljanje kršitev prava EU.

Bruselj je Sloveniji uradni opomin poslal, ker v svojo zakonodajo ni pravočasno prenesla direktive o preglednih in predvidljivih delovnih pogojih. Ta direktiva po navedbah komisije nudi več delavskih pravic in zaščite zaposlenim po EU. Med drugim imajo pravico do večje predvidljivosti glede nalog in delovnega časa.

Pravice delavcev ureja tudi direktiva o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja, ki je Slovenija prav tako še ni prenesla v svojo zakonodajo, zaradi česar je prejela uradni opomin. Opomin je Slovenija prejela tudi zato, ker v nacionalno zakonodajo ni prenesla direktive, ki ureja področja preventivnega prestrukturiranja podjetij, odpusta dolgov in prepovedi opravljanja dejavnosti ter je namenjena predvsem preprečevanju stečajev podjetij.

V slovensko zakonodajo prav tako še vedno ni bila prenesena direktiva, ki ureja uporabo digitalnih orodij in postopkov na področju prava družb, zaradi česar je Slovenija prejela uradni opomin. Tega pa ji je Evropska komisija poslala tudi zato, ker ni prenesla delegirane direktive na področju upravljanja produktov in upoštevanja trajnostnih vidikov pri tem. Slovenija ima zdaj na voljo dva meseca, da odgovori na uradne opomine in zaključi prenos direktiv. V nasprotnem primeru lahko komisija nadaljuje pravne postopke v zvezi s kršitvami ter ji izda obrazložena mnenja. Na koncu pa lahko zadevo predloži tudi Sodišču EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!