Burna razprava v DZ: Sveto pismo, ustava, slika svete družine in prekinitev seje

Slovenija 30. Sep 202216:32 9 komentarjev
Državni zbor slika
Aleksander Reberšek/Facebook

Po pričakovanjih je bila razprava o spremembah družinskega zakonika v državnem zboru zelo burna. Kar nekajkrat so se poslanke in poslanci koalicije in opozicije znašli na popolnoma nasprotnih bregovih, seja pa je bila tudi prekinjena za deset minut, saj se je na balkonu državnega zbora pojavila slika svete družine. Poslanka NSi Iva Dimic pa je razburila z izjavo, da je Sveto pismo nad Ustavo Republike Slovenije.

Poslanka Nove Slovenije Iva Dimic je med razpravo o spremembah družinskega zakonika razburila z izjavo, da je Sveto pismo nad Ustavo Republike Slovenije. “Velikokrat slišim očitek nam katoličanom, da bi morali biti do istospolnih ljudi bolj vključujoči in naj si za zgled vzamemo papeža Frančiška, ki jih sprejema na avdience. Res je, velikokrat slišim tukaj citiranje papeža oziroma Svetega pisma, ampak izven konteksta. Saj vemo, kaj govori knjiga vseh knjig, ki je nad ustavo …,” je izjavila Dimic, njena izjava pa je močno odmevala tudi na Twitterju.

Oster je bil tudi poslanec SDS Branko Grims, ki je svaril, da bi morebitne posvojitve istospolnih parov na otrocih pustile nepopravljive posledice, poslankam in poslancem pa je pokazal tudi nekaj fotografij, na katerih so bili otroci, ki so se odločili za spremembo spola. Svoj govor je zaključil z besedami: “Tace stran od naših otrok!”

Močno pa se je zaiskrilo med poslancem NSi Aleksandrom Reberškom in poslanko Levice Natašo Sukič. Reberšek se je Sukič “zahvalil”, da je podala svoje mnenje o družinskem zakoniku in dodal: “Tako kot je podala mnenje tudi o rebalansu proračuna, o čemer nima pojma, o čem se gre, zdaj pa pametuje o družinskem zakoniku.”

Po njegovem govoru se je Sukič prijavila k besedi in Reberška obtožila, da je na vseh dosedanjih zasedanjih državnega zbora pokazal, da je eden najbolj skrajnih poslancev v tem sklicu državnega zbora. “Ne priznavate ustavnega sodišča, ne priznavate ustavnih sodnikov, ampak Sveto pismo,” mu je v repliki odgovorila Nataša Sukič.

Kmalu za to izmenjavo besed, je Nataša Sukič prevzela tudi vodenje seje kot podpredsednica državnega zbora in odredila desetminutno prekinitev seje, saj so se na balkonu državnega zbora pojavili transparenti, ki nasprotujejo sprejetju družinskega zakonika. “Poslanke in poslanci, zato da odstranimo transparente nestrpne desnice, ki danes tukaj očitno promovira svoje ideje tudi s plakati na balkonu državnega zbora, kar je popolnoma nedopustno, prekinjam sejo za deset minut, da jih odstranimo,” je dejala Sukič.

Reberšek je dogajanje v državnozborski dvorani posnel z mobilnim telefonom, posnetek dogajanja pa je razkril, da je bila na balkonu državnega zbora obešena fotografija svete družine: Jezusa, Device Marije in svetega Jožefa. Poleg posnetka je zapisal: “Nekatere slika svete družine na balkonu državnega zbora tako moti, da morajo prekiniti sejo, dokler je ne odstranijo.”

Seja se je nadaljevala po dobrih desetih minutah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje