Burno o represiji, zakramentih in volitvah: Tea Jarc in Ivan Štuhec

N1 video 21. Apr 202219:00 > 20:39 6 komentarjev

V N1 STUDIO smo povabili tudi predstavnika civilne družbe, ki je pred tokratnimi državnozborskimi volitvami zelo aktivna. Poglede na dve leti vlade pod vodstvom Janeza Janše, očitke o tem, da civilna družba vodi volilno kampanjo, in na morebitno kršenje volilnega molka v cerkvah sta soočila predstavnica civilne iniciative Glas ljudstva Tea Jarc in podpredsednik Zbora za republiko Ivan Štuhec.

“Stanje zadnjih dveh let je bilo nevzdržno,” je dejala Tea Jarc iz iniciative Glas ljudstva. Pravi, da so na redne državnozborske volitve komaj čakali, nad dosedanjo udeležbo na predčasnih volitvah pa so navdušeni. “Res se izkazuje želja, da želimo ljudje imeti glas, da želimo soodločati in oblikovati prihodnost, v kateri bomo živeli,” je opisala in poudarila, da tudi sicer pričakujejo, da bo udeležba na nedeljskih volitvah rekordna.

Podpredsednik Zbora za republiko Ivan Štuhec, ki se je v N1 STUDIO oglasil po video povezavi iz Maribora, pa se s tem, da sta bili zadnji dve leti nevzdržni, ne strinja. Zbor za republiko je nedavno zapisal, da je vlada Janeza Janša “v dveh zadnjih, izredno kriznih letih pokazala, kakšne možnosti in sposobnosti se skrivajo v slovenski politiki,” Slovenija pa, da je v teh dveh letih postala močnejša, v svetu bolj razpoznavna, ugledna in vplivna. “Za tem stojimo in izraza nevzdržno ne razumemo,” je dejal Štuhec, ki meni, da civilna iniciativa Glas ljudstva pretirava. “Tudi jaz sem ljudstvo in imam svoj glas, ki ga ne dam temu glasu ljudstva, saj se ne strinjam, da se s tovrstnimi parolami kar posvoji vse ljudstvo.”

Na kritiko, da iniciativa predstavlja le nekatere, se je Jarc odzvala z besedami, da je v iniciativo vključenih več kot 120 različnih organizacij in na tisoče posameznikov, hkrati pa, da so ljudje svoje nasprotovanje z aktualno vlado izrazili tudi na referendumu o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah julija lani. “Tisti referendum je ena velika manipulacija,” je odvrnil Štuhec, ki meni, da ljudje niso vedeli, za kaj glasujejo. “V ozadju je šlo za veliko medijsko propagando, ki je nasedla delu civilne družbe v Sloveniji, na čelu katere je gospa Jarc,” je dejal.

Gosta sta si nasprotovala tudi v pogledu na uspešnost aktualne vlade. Jarc je naštela, da se je v zadnjih dveh letih povečalo število revnih, dvigale so se cene energentov, da je bil zapravljen mednarodni ugled Slovenije in da je padel nivo demokracije. Štuhec je njene navedbe zanikal. Meni, da je naravnost smešno, da govori o tem, da je revščina v zadnjih dveh letih narasla. “Tudi ukrepi vlade – tako za gospodarstvo kot za posameznike – so bili ves čas takšne narave, da so pomagali tudi najrevnejšim,” je dejal. “Vse navedbe, ki jih širi civilna iniciativa Glas ljudstva, niso resnične in ne ustrezajo dejstvom. So ena sama politična propaganda, ki pa je seveda imela dobršno podporo medijev,” je dejal Štuhec.

Tudi polarizacija volilcev za ali proti Janezu Janši se Štuhecu ne zdi zdrava, meni, da bi bilo bolje, da bi se pred volitvami pogovarjali o političnih dejstvih in programih. “To, kar se nam v Sloveniji dogaja z novimi obrazi in strankami za en mandat je eklatantno rušenje demokratičnih standardov,” meni, kot primer tega pa navaja tudi delovanje Tee Jarc in iniciative, v imenu katere govori. “Predstavljal bi si, da bi vsi, ki so v iniciativi tako glasni, ustanovili svojo stranko ali pa se jasno in glasno pridružili obstoječim strankam, šli na volitve in se dali na volitvah pretehtati, koliko so težki,” jim predlaga.

Jarc mu odgovarja, da demokracijo vidijo drugače. “Po našem mnenju demokracija vključuje ljudi. To pravi celo naša ustava: oblast ima ljudstvo, ne zgolj stranke. V zdravi demokraciji je civilna družba tudi sestavni del procesov odločanja,” pravi Jarc in poudarja, da ravno zato v iniciativi ne verjamejo, da bi za soodločanje morali ustanoviti stranko ali se priključiti kateri izmed obstoječih. Pravi, da so želeli sodelovati z vsemi strankami, saj so vse pozvali, naj se opredelijo do 138 volilnih zahtev, a se koalicijske stranke na njihov poziv niso odzvale.

“Putin bi vas imel že zdavnaj v zaporu”

Štuhec je nasprotoval tudi navedbam Jarc, da je Janša zadnjih 30 let delal le slabe reči. Poudaril je, da je Janša eden od osamosvojiteljev. “Če bi ne bilo osamosvojiteljev in samostojne slovenske države, vi ne bi svobodno hodili po Triglavu, ne bi tam svobodno napadali predsednika vlade, ne bi vaši kolegi demolirali znakov planinske zveze. Vse to ste lahko počeli, pa ste še danes na svobodi. Ne vem, zakaj se čutite tako ogroženi. Zakaj tako napadate neko vlado, ki vas ni strpala v zapor. (Vladimir op.a.) Putin bi vas zdaj že imel zdavnaj v zaporu,” je dejal. Jarc je odvrnila, da so bila ravnanja Janše popolnoma enaka kot Putinova. “S Trga republike je odvlekel ljudi, ker so brali ustavo,” je navedla. “Kaznoval je protestnike in protestnice, ker smo izražali svoje mnenje. Niso me strpali v zapor, sem pa dobila za več kot deset tisoč različnih kazni, ker je Janez Janša želel sankcionirati proteste,” je dejala in poudarila, da je poseglo tudi ustavno sodišče in razsodilo, da je pravica do protesta osnovna človekova pravica. “Janša je dve leti kršil pravice vsem, ki smo kritični.”

Štuhec je v odzivu dejal, da Jarc pretirava “brez realne osnove”. “Če bi proteste vsakič prijavili, vam nihče ne bi mogel ničesar,” je dejal. “Policija bi vas zaščitila in stvari bi mirno potekale. Ni res, da je bilo preprečeno branje ustave, preprečeno je bilo vandaliziranje,” je dejal, medtem ko je bila Jarc jasna, da vandalizma na petkovih protestih ni bilo.

Civilna iniciativa Glas ljudstva je bila deležna tudi mnogih očitkov, da so njene akcije volilna kampanja in da bi zanjo potrebovali volilni račun. Sami po drugi strani trdijo, da so navedeno zanikali tudi na pristojnem ministrstvu za javno upravo. “Gre za ponovni napad na civilno družbo,” je odgovorila na očitke in poudarila, da ne gre za kampanjo za katerokoli stranko, ampak za promocijo volitev. Štuhec je po drugi strani dejal, da iniciativa zelo jasno poziva h glasovanju za določene stranke. “Saj nismo po župi priplavali, da bi verjeli temu, da je civilna iniciativa popolnoma nedolžna in politično neopredeljena,” je dejal. Pravi, da je iz besed sogovornice “zelo jasno, proti komu je nastrojena”, in civilno iniciativo označil za promotorja anarhizma. “Iz anarhizma potem lahko preidemo v revolucijo in razredni boj, ki smo ga enkrat že videli in vemo, kaj je povzročil,” je dejal Štuhec.

Na komentar, da je tudi iz besed Zbora za republiko razvidno, koga podpirajo – “glasujmo za tiste, ki so dokazali sposobnost voditi državo tudi v kriznih razmerah,” so nedavno zapisali – je odgovoril, da so v Zboru do sedaj podali le dve izjavi za javnost, medtem ko Glas ljudstva ves čas izvaja “pravi politični aktivizem”. Zanimalo ga je tudi, od kod iniciativa vse svoje akcije financira. “Zbor za republiko nima nobenega denarja, da bi se lahko nekaj takega šel. Zbor za republiko je reven kot cerkvena miš,” je poudaril.

Tea Jarc je že pred soočenjem napovedala, da bodo v iniciativi na volilno nedeljo poostrili nadzor nad kršitvami in v cerkve poslali opazovalke in opazovalce. To pa je zmotilo predsednika Gibanja za otroke in družino Aleša Primca, ki je zoper njo vložil kazensko ovadbo zaradi “javnega spodbujanja ali razpihovanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti, ki temelji na verski pripadnosti”. “Mislim, da bo šlo še za en način pritiska, ki ga uporablja ta vlada,” je odgovorila Jarc, ki z ovadbo pred tem še ni bila seznanjena. Navedla je, da tudi vlada toži Jašo Jenulla kot tako imenovanega organizatorja petkovih protestov. “Gre za zastraševanje, za pritiske, vemo pa, da bodo vse te stvari na koncu na sodišču padle,” opozarja Jarc. Pravi, da so Državno volilno komisijo (DVK) pozvali k preiskovanju kršitev, saj so se v času velike noči nanje obrnili verniki, ki jih je zmotilo, da so v cerkvi poslušali nasvete o tem, koga naj na nedeljskih volitvah volijo. “Samim vernikom ni všeč, da pridejo v cerkve z nekim drugim namenom, potem pa se jim sugerira, koga morajo voliti,” je opisala. Tudi za volilno nedeljo so vernike zato pozvali, naj o tovrstnih primerih poročajo, da bo DVK lahko raziskala, ali je bil v cerkvah kršen volilni molk.

Štuhec Jarc povabil k maši

Tudi Štuhec z omenjeno ovadbo ni seznanjen, meni pa, da bi se Jarc morala zavedati, da imajo verniki v Sloveniji z ovaduštvom iz prejšnjega sistema zelo slabe izkušnje. “Spet smo priče temu, da bo nekdo pošiljal ovaduhe, ki bodo poslušali, kaj bodo duhovniki v nedeljo pridigali.” Meni, da Jarc s cerkvijo nima prav veliko stika, sklicevanje na vernike pa je po njegovem mnenju “lari fari”. “Pridite v nedeljo k maši. Če mislite, da so vsi drugi grešni, samo vaša iniciativa pa ni grešna, boste dobili blagoslov od vseh duhovnikov na koncu maše in šli veselo na volišče,” jo je pozval in ji svetoval, naj se v iniciativi napovedanih postopkov izogibajo, saj da “preveč dišijo po totalitarnih metodah,” ki da jih sami radi očitajo nekomu drugemu.

Jarc je odvrnila, da to diši predvsem po zakonu, ki določa volilno kampanjo, in ustavi, ki določa, da je cerkev ločena od države. “Ne gre za nobeno ovaduštvo, gre za izpovedi vernikov,” je odgovorila in poudarila, da ima tudi sama opravljene vse zakramente, kar kaže na to, da ve, o čem govori.

Oba gosta sta občinstvu podala tudi zaključno sporočilo pred volitvami. “Vse pozivamo, naj gredo volit, da skupaj zagotovimo rekordno udeležbo na volitvah. Upamo, da bo na koncu zmagala vsebina in bolj pravičen, enakopraven in bolj svoboden svet oziroma vsaj Slovenija za vse. Ne samo za stranke in neke opcije, ampak da se bo vsak čutil sprejetega v tej družbi, ne glede na verska prepričanja, spolno usmerjenost ali narodno pripadnost,” je dejala Jarc. “S temi besedami se v celoti strinjam, samo eno so besede, drugo so dejanja,” je dejal Štuhec in volilce pozval, naj preverijo, kaj je kdo naredil in kaj je kdo govoril, ter se skladno s tem odločijo, komu bodo v nedeljo namenili svoj glas.

Podkast: Oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje