Čadonič Špelič in Cigler Kralj naj bi bila še naprej podpredsednika NSi

Slovenija 25. Okt 202215:50 > 26. Okt 2022 06:52 4 komentarji
NSi
BOBO/N1

Na današnji seji sveta Nove Slovenije naj bi na predlog predsednika Mateja Tonina imenovali dva podpredsednika in glavnega tajnika stranke. Vendar pa sprememb na teh mestih ne gre pričakovati: glavni tajnik naj bi bil tudi v prihodnje Robert Ilc, podpredsednika pa Vida Čadonič Špelič in Janez Cigler Kralj.

Na kongresu Nove Slovenije (NSi) pred desetimi dnevi je bil Matej Tonin ponovno izvoljen za predsednika stranke. Kot edini kandidat za to mesto je dobil 282 glasov delegatov, 11 glasovnic je bilo neveljavnih. Nova Slovenija pa – za razliko od nekaterih drugih strank – na kongresu ne voli svojih podpredsednikov: dva na predlog prvaka stranke imenuje svet NSi, tretjega pa volijo člani stranke zunaj meja Slovenije.

Do imenovanja dveh podpredsednikov in glavnega tajnika naj bi prišlo na današnji seji sveta NSi, po besedah virov blizu predsednika stranke pa do sprememb na teh mestih naj ne bi prišlo. Tako naj bi Tonin predlagal, da položaj glavnega tajnika tudi v prihodnje zaseda Robert Ilc, podpredsedniški mesti pa poslanka Vida Čadonič Špelič ter poslanec in nekdanji minister za delo Janez Cigler Kralj. Slednji je bil kandidat Nove Slovenije na tokratnih predsedniških volitvah, vendar mu je uspelo zbrati le 4,35 odstotka glasov, kar je precej slabši rezultat, kot ga je na aprilskih državnozborskih volitvah zabeležila NSi (6,86 odstotka). Cigler Kralj se sicer vrača na čelo poslanske skupine Nove Slovenije – to mesto je po njegovem vstopu v predsedniško tekmo zasedel Jožef Horvat.

Na današnji seji sveta bodo med drugim analizirali predsedniške volitve. Beseda bo po vsej verjetnosti nanesla tudi na to, ali bo NSi v drugem krogu podprla desnosredinskega kandidata Anžeta Logarja. Tonin je sicer v nedeljo že javno obelodanil, da bo sam 13. novembra glasoval zanj, vendar pa nekateri krščanski demokrati dvomijo, da bo NSi vidnega člana SDS tudi uradno podprla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje