Čas vzreje in izletavanja sivih vran: pustimo, da mladiči mirno zapustijo gnezda

Slovenija 10. Maj 202411:14 0 komentarjev
vrana
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Smo v obdobju vzreje in izletavanja mladičev sive vrane. Na kmetijskem ministrstvu zato svetujejo, da se pticam v tem času ne približujemo in jih vznemirjamo. Lahko namreč tudi napadejo človeka.

Maja in junija je čas za vzrejo in izletavanje mladičev sive vrane. “Sivim vranam se v tem času ne približujmo in jih ne vznemirjajmo,” so izpostavili na kmetijskem ministrstvu. Naraščanje številčnosti sivih vran v Sloveniji ni problematično, težava pa so lahko napadi vran na ljudi, če se ti preveč približajo njihovim mladičem.

“Ob znakih agresivnega vedenja posameznih ptic se je treba čim bolj mirno oddaljiti od njih in po potrebi zaščititi izpostavljene dele telesa,” svetujejo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer vsako leto beležijo prijave konfliktnih situacij med sivo vrano in človekom.

Do fizičnega napada sive vrane na ljudi pride zelo redko in le takrat, ko se ti preveč približajo negodnim mladičem. “Večinoma gre za simulirane napade z bližnjim preletavanjem, izjemoma lahko pride tudi do fizičnega napada. Običajno siva vrana z napadom preneha, ko se človek dovolj oddalji od gnezda oz. mladiča,” so opisali.

vrana
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Siva vrana ima svojo vlogo tudi v urbanem okolju

Siva vrana ima svojo vlogo v ekosistemu, tudi v bolj urbanem. Med ukrepi za omejevanje njihove številčnosti so našteli omejevanje možnih virov hrane, preprečevanje gnezdenja na najbolj frekventnih točkah, obrezovanje krošenj dreves in plašenje s sredstvi, kot so silhuete ujed in sov.

Lov sivih vran je mogoč v okviru lovskoupravljavskih načrtov v predpisani lovni dobi. Čeprav siva vrana ne sodi med najzanimivejše lovne vrste za izvajanje lova, podatki iz osrednjega lovskega informacijskega sistema kažejo, da odvzem vran na ravni Slovenije zadnjih osem let znaša med 10.000 in 11.000 osebki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!