Če bo vladni predlog zvišanja plač ustrezen, shoda pomočnic vzgojiteljic ne bo

Slovenija 04. Jan 202313:19 > 20:161 komentar
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Sindikat Sviz je za 14. januar napovedal protestni shod pomočnikov in pomočnic vzgojiteljev v vrtcih. Njihov povprečni plačni razred je še vedno pod minimalno plačo. Vendar odločitev o izvedbi shoda ni dokončna, saj bo vlada Svizu v petek poslala svoj predlog zvišanja plač. Če bodo z njim v sindikatu zadovoljni, protestnega shoda ne bo, je za N1 povedal glavni tajnik Sviz Branimir Štrukelj.

Po današnji napovedi Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), da bo 14. januarja v Ljubljani potekal protestni shod pomočnikov vzgojiteljev v vrtcih, so se predstavniki sindikata danes sestali s predstavniki vlade.

Kot je po sestanku za N1 povedal glavni tajnik Sviz Branimir Štrukelj, jim je vlada obljubila, da bo do petka pripravila pisni predlog za zvišanje plač pomočnikov in pomočnic vzgojiteljev v vrtcih. Če bo vladni predlog ustrezen, napovedane stavke ne bo, je dejal glavni tajnik Sviza. “Današnji pogovor kaže na premik. So pa še pomembne razlike med Svizom in vlado v višini odprave zaostanka plač pri pomočnicah vzgojiteljev, ki jih danes nismo mogli premostiti,” je dejal Štrukelj. Ob tem je ocenil še, da če bo vlada k predlogu pristopila resno, te razlike niso nepremostljive.

Po srečanju je minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič povedal, da so Svizu ponudili dvig plač pomočnic vzgojiteljic za 12 do 13 odstotkov oziroma za tri do štiri plačne razrede, kar bi zapisali tudi v kolektivno pogodbo. To je po njegovih besedah njihov prvi cilj. “To še ni dokončno dogovorjeno. To je izhodišče vladne strani,” je dejal.

Popoldne je glavni tajnik Sviz Štrukelj na tiskovni konferenci, kjer so protestni shod tudi napovedali, sicer dejal, da razvrednotenje dela pomočnikov vzgojiteljev ni unikatno v javnem sektorju, je pa “zelo dobra ilustracije tega, kako dramatično deformiran je plačni sistem v javnem sektorju”. Po njegovih besedah je izrazito nepravičen do nekaterih v javnem sektorju, ki opravljajo odgovorna dela. Za shod so si zato izbrali slogan “Moja odgovornost ni minimalna”.

Ob tem je pojasnil tudi, da povprečna plača pomočnikov vzgojiteljev ne dosega 80 odstotkov povprečne plače tistih zaposlenih v javnem sektorju, ki imajo enako, torej srednjo izobrazbo. Njihov povprečni plačni razred je tako po Štrukljevih besedah še vedno pod minimalno plačo. Pri tem so v sindikatu navedli podatke, da pa je povprečna plača medicinske sestre z enako izobrazbo devet odstotkov nad povprečjem, povprečna plača vojaka s srednješolsko izobrazbo pa 48 odstotkov višja od povprečne plače vseh zaposlenih s srednješolsko izobrazbo v javnem sektorju.

Štrukelj je prepričan, da pri teh ogromnih razlikah država pomočnikom vzgojiteljev sporoča, da njihovo delo ni nič vredno, da je njihova odgovornost nepomembna. “Država pričakuje, da bodo kolegice in kolegi še naprej delali na zrak, ampak to se je ta trenutek končalo,” je bil odločen Štrukelj. Napovedal je, da bodo pritiske stopnjevali. Če shod prihodnji teden ne bo zalegel, bodo šli po njegovih napovedih s celotnim članstvom pred vlado, kar bo opozorilo pred splošno stavko, ki bo temu sledila.

Vrtec Zelena jama, igrala, vrtec
Denis Sadiković/N1

Zaposleni iz vrtcev odhajajo v trgovske centre

Kader iz vrtcev odhaja, saj nekateri zaradi višje plače raje odidejo na delo v trgovske centre. Opozoril je, da je zdaj skrajni čas, da se stvari spremenijo, da se ne bo zgodila kriza “kot v zdravstvu, ki pospešeno razpada, ker nismo ukrepali pravi čas”.

Ob tem je predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Sviz Marjana Kolar med drugim poudarila pomen delovnega mesta pomočnika vzgojitelja, ki pa je “očitno zelo nepomembno za našo oblast”. Po njenih besedah je nesprejemljivo, da je to delo ovrednoteno z minimalno plačo.

Pomočnice vzgojiteljic iz posameznih vrtcev po državi so medtem opozorile tudi, da so se zahteve pri njihovem delu povečale, da niso več zgolj varuhinje, ampak se nenehno izobražujejo in v tandemu sodelujejo z vzgojiteljico pri načrtovanju in izvajanju aktivnosti, a da se to žal ne vrednoti. Prav tako so neovrednoteni pridobljeni nazivi.

Zaradi razmer se počutijo razočarane, prizadete in tudi ponižane, ko morajo za razliko do minimalne plače prejeti doplačila. Opozorile so še na številne primere poklicnih bolezni in poudarile, da pri delu vztrajajo zaradi otrok, ker jih delo z njimi osrečuje, a da si nekateri ne morejo več privoščiti opravljati takega dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar