Celje znova z mestno progo za smučarski tek, priprave tudi na Celjski koči

Slovenija 18. Dec 202221:02 1 komentar
Proga za smučarski tek v mestnem parku Celje
N1

V Celju bodo že drugo leto zapored v mestnem parku uredili progo za tek na smučeh. Zasneževanje proge se je že začelo. Na smuko pa se pripravljajo tudi na Celjski koči.

Že drugo leto zapored bodo v Celju na svoj račun prišli tudi ljubitelji teka na smučeh. Družba ZPO Celje, ki upravlja športno infrastrukturo v Celju, je namreč prejela soglasje območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) za ureditev tekaške proge in že začela z zasneževanjem. Nekaj snega naj bi pripeljali tudi z bližnje Celjske koče.

Letos bo proga nekoliko daljša kot lani, ko je bila dolga okoli 400 metrov.

“Ob ugodnih vremenskih pogojih za zasneževanje bomo najprej pripravili otroško sankališče, ko bomo izdelali dovolj snega, predvidoma v prihodnjem tednu, bomo uredili progo za smučarski tek,” nam je povedal Ivan Pfeifer, direktor družbe ZPO Celje.

Kot je dodal, bo trasa proge nekoliko spremenjena v primerjavi z minulo sezono, saj so se na podlagi soglasja morali izogniti koreninskim sestavam nekaterih vrst dreves, bo pa proga nekoliko daljša. Po besedah Ivana Pfeiferja so območno enoto ZVKDS uspeli prepričati s tem, da za progo pripravljajo sneg brez kemikalij.

Proge urejajo tudi na Celjski koči

Začele so se tudi priprave na smuko na Celjski koči, kjer bodo proge urejali postopno. Najprej bodo uredili otroški poligon za sankanje in smučanje ter smučarske tečaje, sledila bo ureditev polovice proge Celjska koča 1. Če bo dovolj snega, bo ta proga urejena v celoti, so sporočili z Mestne občine Celje.

Snežni top
MOC

Pred začetkom smučarske sezone na Celjski koči sta bila v sklopu vzdrževalnih del opravljena dva večja posega. Uredili so novo ploščad za ratrak, obnavljajo pa še kabelsko napeljavo in del vodovoda od spodnjega črpališča do akumulacije. Vrednost teh naložb znaša približno 50 tisoč evrov.

“Pripravili smo analizo stroškov obratovanja smučišča na Celjski koči in naredili primerjavo z drugimi smučarskimi središči. Na podlagi tega smo predlagali, da se cene vozovnic nekoliko zvišajo, o čemer bo odločal nadzorni svet,” je še povedal Ivan Pfeifer.

Energetska draginja sicer letos vpliva na ceno smučarskih vozovnic, ki so se v nekaterih smučarskih središčih že zvišale. Kakšne so letošnje cene smučarskih vozovnic, lahko preverite tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje