Čemu služijo visoki drogovi v središču Ljubljane, iz katerih prši

Slovenija 15. Jun 202416:47 2 komentarja
Pršilniki
Foto: N1

Marsikdo je v središču Ljubljane opazil temnosive drogove, iz katerih prši. Na ljubljanski mestni občini pojasnjujejo, čemu so namenjeni.

V centru Ljubljane v bližini RTV Slovenija je bralec opazil prižgane pršilnike. Na ljubljansko mestno občino smo se obrnili z vprašanji, kako delujejo in kdaj jih prižgejo.

Kot pojasnjujejo na občini, so pršilniki del zelene mestne infrastrukture, namenjeni pa so hlajenju urbanega prostora v času poletnih temperatur. Delujejo od 15. junija do 15. septembra, in sicer kadar so temperature ozračja višje od 24 stopinj Celzija.

Pršilniki so bili prižgani že pred dnevi, ko so bile temperature krepko pod omenjenih 24 stopinj Celzija. Na občini pojasnjujejo, da so jih letos predčasno zagnali, da bi preverili njihovo delovanje. Prvi, sicer “sramežljivi” vročinski val nas čaka že prihodnji teden. Temperature se bodo povzpele malenkost nad 30 stopinj Celzija.

Pršilniki
Foto: N1

Nekatere šobe pršilnikov je zimska zmrzal poškodovala, kar je še en razlog, da so druge poskusno zagnali in preverjali njihovo funkcionalnost, so dodali na ljubljanski mestni občini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje