Končno poletje: temperature tudi nad 30 stopinj Celzija

Slovenija 14. Jun 202411:52 1 komentar
Vročinski val
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Po deževnem začetku tedna, ki je bolj spominjal na oktober kot junij, bo kmalu poletno, temperature se bodo zavihtele nad 30 stopinj Celzija. Naslednji teden bodo izpolnjeni tudi pogoji za "sramežljiv" vročinski val.

Vreme nam v zadnjih dneh ni bilo ravno naklonjeno, a se bo tudi to kmalu spremenilo. V prihodnjih dneh bo spet sončno in postopoma bolj vroče.

Jutri bo sprva precej jasno, le v zahodnih krajih bo več oblačnosti. Čez dan bo delno jasno, v hribovitih krajih na zahodu bodo popoldne in zvečer možne posamezne plohe in tudi kakšna nevihta. Čez dan se lahko ogreje do 27 stopinj Celzija, piše na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso). V nedeljo bo še zmerno oblačno, ponekod deloma sončno, tudi v nedeljo bodo temperature podobne sobotnim. Proti večeru v severni polovici ni izključena niti kakšna ploha.

Od ponedeljka bodo temperature “znova” poletne, padle bodo tridesetice. “V nedeljo in ponedeljek bo še do 30, od ponedeljka pa kaže na temperature malenkost nad 30 stopinj Celzija,” je za N1 pojasnil meteorolog Arsa Urban Žagar.

Po njegovih besedah bo bolj vroče od sredine prihodnjega tedna, ob koncu pa se nakazuje na povečanje nestabilnosti. “Za zdaj ne kaže, da bi v naši bližini nastal kakšen ciklon, ki bi v Slovenijo takrat prinesel več padavin. Trenutno se nakazuje le povečanje možnosti za popoldanske nevihte, ki bi bile lahko verjetnejše od petka,” je pojasnil Žagar.

Ali bodo nevihte močnejše, za zdaj ni mogoče jasno napovedati. “A bo kar vroče in s pregrevanjem se povečajo možnosti za nastanek močnejših neviht,” je dejal Žagar in dodal, da je za podrobnosti še precej daleč. “A bomo v vročem obdobju in verjetno zaradi tega lahko hitreje nastanejo močnejše nevihte.”

Naslednji teden bi bili lahko izpolnjeni pogoji za “sramežljiv” vročinski val. O njem govorimo takrat, ko povprečne temperature tri dni vztrajajo nad 24 stopinjami Celzija. Na Obali in na Goriškem je ta meja postavljena pri 26 stopinjah Celzija. “To bi se lahko zgodilo v torek, sredo in četrtek, ko bo temperatura rahlo nad 30 stopinj,” je povedal Žagar in dodal, da vročinski val ne bo izrazit, se pa lahko živo srebro predvsem v Beli krajini povzpne tudi do 35 stopinj Celzija, a se te napovedi trenutno še spreminjajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje