Center Rog dobiva obrise končne podobe. Kako bo videti? (FOTO)

Slovenija 11. Dec 202221:00 6 komentarjev
Center Rog
Egon Parteli/N1

Gradbinci v teh dneh na fasado Centra Rog, ki bo vrata odprl poleti prihodnje leto, nameščajo steklene fasadne plošče. Poleti so že končali gradnjo garažne hiše, nad katero se bo razprostiral nov, 8.000 kvadratnih metrov velik park.

Mestna občina Ljubljana je januarja lani v središču Ljubljane prevzela prostore nekdanje tovarne Rog in začela rušiti dotrajane objekte. Poleti tega leta so nato zabrneli tudi gradbeni stroji. Po napovedih bi lahko Center Rog, ki je bil vrsto let zatočišče za različne skupine in posameznike, prve uporabnike sprejel poleti prihodnje leto.

Avgusta letos je izvajalec dokončal garažno hišo pod prihodnjim javnim parkom – ta bo imel površino 8.000 kvadratnih metrov, v garažni hiši pa bo na voljo 82 parkirnih mest, od tega polovica okoliškim prebivalcem, druga polovica pa uporabnikom Centra Rog.

Prenova nekdanje tovarne Rog bo ljubljansko občino predvidoma stala slabih 20 milijonov evrov. Kot so na občini pojasnili za N1, gradnja poteka skladno s pogodbenimi določili, določili gradbene zakonodaje ter dodatnim nadzorstvom s strani njihove službe. “Dela se obračunavajo po fiksnih cenah na enoto mere in izmerah na terenu, zato bo končna finančna vrednost gradbeno-obrtniških in instalacijskih del znana po dokončanju gradnje in izvedenem končnem obračunu za vsa dela. Trenutno je v teku javni razpis za dobavo in montažo opreme, izvajalec bo izbran v januarju 2023,” so dodali.

V obnovljeni zgradbi bo v štirih etažah skupaj na voljo 8.500 kvadratnih metrov prostorov. V pritličju bodo proizvodni prostori in skupne delavnice, v prvem nadstropju pa 700 kvadratnih metrov velika večnamenska razstavna in družabna dvorana ter nova enota Mestne knjižnice Ljubljana. V drugem nadstropju bodo individualni projektni prostori in otroški laboratorij, v mansardi pa administracija centra, večnamenski prostor in rezidenčni projektni prostori, navajajo na občini.

V lokalih s pogledom na Ljubljanico bo prostor za komercialno oddajo kavarnam in trgovinam. Kot so zapisali na občini, bodo s to programsko zasnovo stavbo tovarne ohranili v njeni prvotni funkciji, saj bo tudi v prihodnje delovala kot tovarna, vendar kot javni proizvodni prostor s sodobnimi vsebinami.

Center Rog Center Rog
Egon Parteli/N1
Center Rog Center Rog
Egon Parteli/N1
Center Rog Center Rog
Egon Parteli/N1
Center Rog Center Rog
Egon Parteli/N1
Center Rog Center Rog
Egon Parteli/N1
Center Rog Center Rog
Egon Parteli/N1

V novem centru bo sedem proizvodnih laboratorijev, med drugim tekstilni, lesarski, stekleno-keramični, zeleni in kuharski laboratorij. Pogoj za uporabo teh prostorov bo članarina, ki naj bi bila urejena po vzoru knjižničnih članarin. To pomeni, da bodo lahko te prostore in opremo uporabljali vsi, od nekoga, ki bo želel nekaj zašiti, do nekoga, ki bo želel razviti svoje ideje. 25 individualnih proizvodnih prostorov pa bodo za štiri leta uporabnikom dodelili na podlagi razpisov.

Center Rog
Mol

Javni razpisi za oddajo restavracije, bistroja z delikateso in kavarno so zaključeni. 9. decembra je bil objavljen razpis za polovico od šestih trgovinskih lokalov, najemniki bodo znani predvidoma do konca januarja.

Razpis za individualne oziroma skupinske delovne prostore, ki jih bodo kreativci v brezplačno rabo za realizacijo svojih idej dobili za obdobje treh let, bo objavljen v začetku marca.

Vsi drugi prostori v Centru Rog bodo v souporabi in na voljo vsem programskim partnerjem (organizacijam in posameznikom) in uporabnikom oz. souporabnicam za krajše (urne, dnevne, tedenske) termine, navajajo na občini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje