Cepljenje proti gripi: v Ljubljani težave z naročanjem

Slovenija 21. Okt 202116:25 > 16:45 1 komentar
gripa
PROFIMEDIA

V ponedeljek se je v Sloveniji začelo cepljenje proti gripi. V nekaterih zdravstvenih domovih po državi to že izvajajo, v Ljubljani pa še ne v vseh zdravstvenih domovih. Je pa mogoče odmerek cepiva prejeti pri nekaterih zasebnikih in v ljubljanski ambulanti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, a je tu prvi prosti termin šele novembra.

V ponedeljek se je v Sloveniji začelo cepljenje proti gripi, ki je tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Za gripo vsako leto zboli med pet in deset odstotkov ljudi, lani pa smo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb koronavirusa pri nas potrdili le nekaj primerov.

Zaradi posebnih okoliščin strokovnjaki opozarjajo, da je letos za okužbo dovzetnih več ljudi, zato bi lahko bilo širjenje gripe hitrejše.

A cepljenje proti gripi se v Ljubljani povsod še ni začelo. Na nas se je v zadnjih dneh obrnilo več bralcev. Povedali so nam podobno zgodbo: ko so poklicali Zdravstveni dom Ljubljana (ZDL) oziroma svojega osebnega zdravnika, da bi jih cepil proti gripi, so jim povedali, da to še ni mogoče. Ena od bralk nam je tudi dejala, da je dobila informacijo, da še ne cepijo zaradi pomanjkanja kadra.

V Zdravstvenem domu Ljubljana odgovarjajo, da je cepljenje proti gripi pri njih organizirano tako, da lahko ostali delovni procesi v ambulantah normalno potekajo, kljub kadrovskemu manku in velikih obremenitvah zdravstvenih timov. Dodali so, da se s tem ne spopadajo le v ZD Ljubljana, ampak v vseh zdravstvenih ustanovah. “Spomnimo, da morajo zdravstveni timi poleg rednega dela v zdajšnjih razmerah zagotavljati še vsakodnevno testiranje pacientov s sumom na okužbo s koronavirusom ter množično cepljenje proti covidu-19, kar pomeni še dodatne obremenitve timov,” pravijo.

Kje se je mogoče cepiti v Ljubljani?

Ena od zdravnic iz ljubljanskega zdravstvenega doma je pritrdila, da imajo težave s kadrom, v nekaterih enotah bodo zato cepljenje proti gripi začeli šele po praznikih, cepili pa naj bi ob sobotah. V cepilnem centru na Metelkovi pa bo mogoče poleg cepiva proti gripi sočasno prejeti tudi cepivo proti covidu-19. S tem naj bi olajšali tudi pot starejšim, ki bi morda prišli po (poživitveni) odmerek cepiva proti covidu-19 in odmerek cepiva proti gripi.

Cepljenje proti gripi so že začeli v enotah Rudnik in Šentvid. V drugih ljubljanskih zdravstvenih domovih so prvi termini za cepljenje na voljo novembra.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so za letošnjo sezono naročili 360 tisoč odmerkov cepiva proti gripi. To je 90 tisoč odmerkov več kot v prejšnji sezoni. Ker je bilo cepivo tudi lani brezplačno, ljudje pa so opozorila in priporočila stroke vzeli resno, je cepiva zmanjkalo že v nekaj tednih po začetku cepljenja.

So pa cepljenje proti gripi v Ljubljani že začeli nekateri zasebni izvajalci, med drugim Zdravstveni zavod zdravje. Trenutno cepijo na eni lokaciji (Vilharjev podhod 1, Ljubljana), v prihodnjih dneh pa naj bi začeli cepiti tudi v nakupovalnem središču Aleja. Kot so povedali za N1, predhodno naročanje ni potrebno, večje gneče pa ne zaznavajo. Cepljenje brez naročanja bodo omogočili tudi v ljubljanskem kliničnem centru. Informacije o terminih najdete na njihovi spletni strani.

Ljubljanski NIJZ polno zaseden s covidom-19

Proti gripi v Sloveniji cepijo osebni in drugi zdravniki, cepljenje odraslih pa je mogoče tudi v ambulantah območnih enot NIJZ, kjer pa se je treba predhodno naročiti. Kot so pojasnili na inštitutu, so trenutno popolnoma zasedeni s spremljanjem pozitivnih primerov covida-19 in njihovih kontaktov, ki so v porastu.

Gripa
PROFIMEDIA

“Organizacijo cepljenja proti gripi v ambulanti OE Ljubljana NIJZ smo morali zato prilagoditi in cepimo dvakrat do trikrat tedensko po približno 150 naročenih pacientov. Trenutno naročamo za cepljenje za 2. 11., 10. 11. in 11. 11. 2021,” so povedali.

V ljubljanski ambulanti NIJZ ocenjujejo, da je zanimanje za cepljenje proti gripi letos podobno kot lani jeseni. V treh cepilnih dneh so porabili 460 od 3.200 naročenih odmerkov.

Do danes je NIJZ cepilnim centrom in zdravstvenim domovom razdelil 155 tisoč odmerkov cepiva proti gripi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje