Česa res nikomur ne podariti. To ni darilo

Slovenija 24. Dec 202312:42 0 komentarjev
Žival ni primerno darilo
Foto: PROFIMEDIA

Presenečenje bo morda sladko, a skrb za živali s seboj prinese tudi dolgotrajno odgovornost, ki si je obdarovanec morda sploh ne želi. Zato se ob izbiri darila ne prenaglite in svojih bližnjih ne presenetite s hišnimi ljubljenčki.

Čeprav pogled na kužka oziroma muco z rdečo pentljo ob novoletni jelki zagotovo ogreje marsikatero srce, pa to ne pomeni, da je žival primerno darilo.

Številna zavetišča, društva in zavodi za dobrobit živali opozarjajo, da je to zelo neodgovorna in ponesrečena ideja, v kateri velikokrat najkrajšo potegnejo prav živali. 

Hišni ljubljenček terja veliko odgovornosti, ki pa si je marsikdo na dolgi rok ne želi. Poleg tega živali zahtevajo in si zaslužijo precej pozornosti, časa in finančnih sredstev za primerno hrano, opremo, zdravstveno oskrbo, poudarjajo pri dobrodelnem projektu Živali niso darilo.

V zavetiščih pogosto opažajo, da se decembra povpraševanje po posvojitvah poveča, ravno zaradi obdarovanja. Na žalost se neredko zgodi tudi, da se živali v novem letu vrnejo v zavetišče, ali še huje, so odvržene na cesti, smetišču ali pa v gozdu, opažajo v zavetiščih.

Dobrodelne organizacije za zaščito živali na to problematiko opozarjajo že dolgo, letos se je 18 zavetišč in organizacij povezalo in zagnalo projekt Živali niso darilo.

S kreativnimi grafikami in besednimi igrami predvsem na družbenih omrežjih opozarjajo na krute posledice podarjenih živali, ki pristanejo v rokah neodgovornih lastnikov, in ljudi hkrati pozivajo k izbiri drugačnih daril. S tem namenom je zaživela tudi spletna stran Živali niso darilo, kjer lahko s pomočjo umetne inteligence najdete popolno darilo za svojega bližnjega.

Foto: ENKI
Foto: ENKI
Foto: ENKI
Foto: ENKI

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!