Matjažu Hanu hitro uspelo zbrati dovolj podpisov, del kongresa zaprli za javnost

Slovenija 13. Apr 202410:27 > 13:26 10 komentarjev
Kongres SD
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Socialni demokrati na 15. kongresu stranke volijo novo vodstvo. Za mesto predsednika se potegujejo kar štirje kandidati: Jani Prednik, Tadej Beočanin, Milan Brglez in Matjaž Han. Slednji se je za kandidaturo odločil tik pred zdajci, še pred začetkom kongresa pa mu je uspelo zbrati zadostno število podpisov delegatov za vložitev kandidature. Del kongresa, v katerem so obravnavali delovanje stranke med kongresoma, so sicer zaprli za javnost.

V središču Ljubljane poteka 15. kongres stranke Socialnih demokratov, na katerem bodo izvolili novo vodstvo. Za naslednika Tanje Fajon se potegujejo kar štirje kandidati, in sicer: vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, župan Ajdovščine Tadej Beočanin, evropski poslanec iz vrst SD Milan Brglez in minister za gospodarstvo Matjaž Han.

Prav odločitev slednjega, da se tik pred zdajci poda v boj za predsedniško mesto – svojo odločitev je sporočil šele v petek – je močno razburkala strankino članstvo. Han je pred začetkom kongresa ponovil včerajšnje stališče, da je njegova kandidatura iskrena in da želi na tak način pomagati stranki. Za kandidaturo na dan kongresa je moral Matjaž Han zbrati najmanj tretjino podpisov delegatov na kongresu. To mu je, kot je dejal Han, uspelo že okoli 10. ure. Kot so sporočili na kongresu, je Han zbral 157 podpisov podpore, kongresa pa se udeležuje 392 delegatov, za vložitev kandidature pa jih je bilo treba zbrati najmanj 131.

A to, da mu je uspelo zbrati podpise delegatov, ni nič neobičajnega, hkrati pa to še ne pomeni, da bodo podpisniki zanj tudi glasovali.

“Stranka gre po kongresu na novo pot, SD pa je treba povezati. Sam menim, da imam moč povezovanja,” je pred kongresom dejal Han. Glede napovedi o glasovanju je bil gospodarski minister skop, je pa dejal, da kandidati za predsednika stranke niso nasprotniki, ampak so vsi skupaj člani SD. Ob tem je dejal, da si v vlogi glavne tajnice stranke želi videti Živo Živkovič.

Med delegati je slišati tudi kar nekaj negodovanja, ker se je Matjaž Han zadnji trenutek odločil za vstop v tekmo. Kot pravijo, je s tem kršil demokratični postopek nagovarjanja članov in ostale kandidate za predsednika postavil v ponižujoč položaj. Med predstavniki poslanske skupine SD je celo mogoče slišati očitke, da Han s svojim ravnanjem razbija stranko.

Po mnenju župana Ajdovščine Tadeja Beočanina je pred današnjimi člani kongresa pomembna odločitev, sam pa je prepričan o dobrem rezultatu, zato o umiku kandidature ne razmišlja.

O zmagi je prepričan tudi evropski poslanec iz vrst SD Milan Brglez. “V nasprotnem primeru se za kandidaturo ne bi odločil. O svojih protikandidatih ne želim govoriti, mislim pa, da bo o zmagovalcu odločal drugi krog,” je dejal Brglez.

Vodja poslancev SD Jani Prednik pred kongresom dejal, da bo stranka po današnjem dnevu začela novo pot ali pa bodo prevladali stari vzorci. Na vprašanje N1, ali Matjaž Han predstavlja te stare vzorce, je odgovoril, da je Han, ki ga sicer zelo spoštuje, že 20 let član stranke in da na neki način predstavlja točno to.

“Vsi štirje kandidati imamo enake možnosti za zmago, v drugem krogu pa vidim sebe,” je dejal Prednik.

Fajon: Han uživa tudi moje zaupanje

Odhajajoča predsednica SD Tanja Fajon je že pred začetkom kongresa dejala, da je Matjaž Han “človek terena” in član stranke že 20 let, ki zna sodelovati in povezovati.

“Matjaž Han uživa verjetno največje zaupanje ljudi v javnosti in tudi moje. Cenim pa vse kandidate in verjamem, da bo z vsakim zelo dobro sodelovala,” je dejala Fajon.

V svojem nagovoru na kongresu je poudarila, da se je njena odločitev, da se SD odpravi na predčasni volilni kongres izkazala za pravilno. Dejala je, da toliko pozornosti, kot je je bila deležna SD v zadnjih tednih, ni bilo že dolgo.

Spomnila je na afero nakupa sodne stavbe, ki je zamajala stranko in njeno vodstvo. Poudarila je, da še vedno vsi v stranki pričakujejo odgovore organov pregona in odkrivanja.

Izredni volilni kongres SD
Od odhajajoče predsednice so se strankarski kolegi poslovili s šopkom rož (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

“Kriza vodenja, kriza identitete, izguba barve in okusa – vse to smo si očitali. Zagotovo tudi kdaj na mestu. Smo stranka, ki zna biti verjetno najbolj samokritična. Kritike delimo bistveno bolj glasno kot pohvale. Ampak smo tudi veliko več. Smo ljudje, ki znamo stopiti skupaj,” je v nagovoru delegatom dejala Tanja Fajon.

Del kongresa, v katerem so obravnavali poročilo o delovanju stranke med kongresoma, so sicer zaprli za javnost. Po naših informacijah so se med obravnavo poročila nekateri delegati dotaknili tudi kandidatur za vodenje stranke. Več razpravljalcev naj bi Hanovo odločitev za kandidaturo dan pred kongresom označilo kot neprimerno in netovariško, saj da so ostali trije kandidati več tednov članom na terenu predstavljali svoje videnje vodenja in razvoja SD.

Hanu naj bi po besedah naših virov stopil v bran nekdanji predsednik stranke in sedanji državni sekretar na Hanovem ministrstvu Dejan Židan.

Da je vznemirjenje zaradi Hanovega preobrata tik pred zdajci veliko, kažejo tudi razmišljanja, da bi utegnilo v primeru njegove uvrstitve v drugi krog priti do tihega dogovora o podpori pristašev v prvem krogu izpadlih kandidatov Hanovemu protikandidatu.

Kongres SD
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Tekom kongresa je nekaj kandidatov kandidaturo tudi umaknilo, in sicer za podpredsednico stranke poslanka Bojana Muršič in Elizabeta Koštric. Za glavnega tajnika je kandidaturo umaknil jeseniški župan Peter Bohinc.

Na kongresu SD so sicer tudi predstavniki tudi koalicijskih strank. Iz Gibanja Svoboda se kongresa udeležuje podpredsednica stranke Sara Žibrat, Levico zastopa poslanka Nataša Sukič, tukaj pa je tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje