Čez dan se je sprožilo 18 plazov, na delu gasilci in vojska

Slovenija 20. Maj 202319:01 0 komentarjev
Plaz, zemlja
PGD Cirkulane

Po obilnem deževju minuli teden se še vedno sprožajo zemeljski plazovi, predvsem na severovzhodu države. Po do zdaj zbranih podatkih se je sprožilo 18 novih plazov, veliko dela imajo gasilci tudi z odpravljanjem posledic, ki jih je pustila voda.

Zaradi obilnega deževja v minulih dneh in razmočenega terena so gasilci, vojaki in drugi sodelujoči na vzhodu in severovzhodu države posredovali tudi danes. Po do zdaj zbranih podatkih se je sprožilo 18 novih plazov, sedem intervencij pa je bilo zaradi posledic vodne ujme.

Plazovi so se po pojasnilih Centra za obveščanje RS sprožili na širših območjih Maribora (11) in Ptuja (sedem). Pri sanaciji posledic je bilo aktiviranih 17 gasilskih enot. Ti so s folijo prekrivali plazišča, urejali odvodnjavanje, utrjevali zemljino in postavljali protipoplavne vreče.

Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode so povzročili tudi v naravi in cestah. Pri odpravljanju posledic večdnevnega deževja sodeluje tudi 77 pripadnikov slovenske vojske z delovnimi stroji in tri komunalna ter druga podjetja.

Gasilci še naprej odpravljajo tudi posledice, ki jih je zaradi obilnega večdnevnega deževja na vzhodu države v minulih dneh pustila voda. Zabeležili so sedem dogodkov na širših območjih Maribora, Ptuja in Murske Sobote. Gasilci so prečrpavali meteorno vodo iz zalitih prostorov stanovanjskih in gospodarskih objektov, čistili blatna vozišča, odstranjevali podrta drevesa in preventivno s protipoplavnimi vrečami zaščitili nekaj objektov.

Škoda po tokratni ujmi, zaradi katere se je ob poplavah in meteorni vodi sprožilo na stotine plazov, bo po predvidevanjih pristojnih presegla tudi prag za pomoč iz državnega proračuna. Premier Robert Golob je obljubil takojšnja sredstva za interventne ukrepe, po umiritvi razmer pa bo stekel utečeni postopek ocenjevanja škode. Občutne posledice naj bi zaradi majske moče občutilo tudi kmetijstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!