Na območju Šentilja plazovi ogrožajo več hiš, na pomoč tudi vojska (FOTO)

Slovenija 17. Maj 202306:38 > 09:09 0 komentarjev
Pomoč SV pri poplavah
N1

Obilno deževje je tudi ponoči povzročilo številne težave, o katerih poročajo predvsem s severovzhoda Slovenije. Poplavljena so nekatera območja, težave predstavljajo tudi plazovi. Po dosedanjih podatkih centra za obveščanje se je sprožilo 68 plazov.

O poplavah med drugim poročajo iz Apač, Beltincev, Cirkulan in med drugim Gorišnice, navaja portal Spin Uprave RS za zaščito in reševanje.

Po doslej zbranih podatkih se je sprožilo 68 plazov, največ na severovzhodu države, za njihovo sanacijo pa so aktivirali skupno 47 gasilskih enot. Gasilci so plazišča prekrivali s folijo in urejali odvodnjavanje. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode so povzročili tudi v naravi, je zapisano v današnjem poročilu centra za obveščanje.

Od 5. maja se je po besedah vodje ptujske izpostave za zaščito in reševaje Draga Murka na območju Haloz in Slovenskih Goric skupno sprožilo okoli 500 plazov.

Zaradi zemeljskih plazov je trenutno ogroženih najmanj 12 hiš, do mnogih dostop ovirajo zasute ceste. Pričakujejo pomoč Slovenske vojske, je za STA povedala vodja šentiljske civilne zaščite Valentina Ošlovnik.

Pomoč SV pri poplavah Pomoč SV pri poplavah
N1
Pomoč SV pri poplavah Pomoč SV pri poplavah
N1
Pomoč SV pri poplavah Pomoč SV pri poplavah
N1
Pomoč SV pri poplavah Pomoč SV pri poplavah
N1
Pomoč SV pri poplavah Pomoč SV pri poplavah
N1
Pomoč SV pri poplavah Pomoč SV pri poplavah
N1

V zadnjih 12 urah so po podatkih centra za obveščanje gasilci pomagali odpravljati posledice obilnega deževja na območjih regijskih centrov za obveščanje Ptuj, Maribor, Celje, Murska Sobota in Novo mesto. Centri za obveščanje so obravnavali kar 325 dogodkov, aktiviranih je bilo 187 gasilskih enot. Na terenu že pomagajo tudi vojaki Slovenske vojske.

Gasilci so izčrpavali meteorno vodo iz večinoma kletnih prostorov stanovanjskih in drugih objektov, čistili prepuste, odstranjevali zaradi razmočenosti tal podrto drevje, v objekte so nameščali potopne črpalke ter s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte. Meteorne vode so zalile tudi več cestišč, ponekod so objekte ogrožali tudi narasli vodotoki.

poplave v kraju Zenkovci
BOBO

Po podatkih iz jutranjega hidrološkega poročila Agencije RS za okolje poplavljajo reke Pesnica, Ščavnica, Kolpa, Mura ter v spodnjem toku Dravinja, Kolpa in Ledava. Krka v srednjem in spodnjem toku ter Dravinja v srednjem in spodnjem toku še naraščata. Mura je v zgornjem toku dosegla največji pretok in se umirja, v spodnjem toku bo danes čez dan še naraščala.

Kolpa, Pesnica, Ščavnica in pritoki imajo ustaljen pretok. Ledava se v spodnjem toku počasi umirja, v zgornjem toku upada.

Težave na cestah

Posledice obilnega deževja povzročajo težave tudi na cestah. Zaradi nevarnosti plazenja vozišča promet na mejnem prehodu Zavrč, na cesti Spuhlja–Zavrč, poteka izmenično enosmerno, navaja prometnoinformacijski center. Nadalje: ceste so zaradi poplavljenih vozišč zaprte na relaciji Smednik–Kostanjevica pri Zameškem, na relaciji Videm–Radenci v Radencih in na relaciji Jurovci–Leskovec v Leskovcu.

Na cesti Ptuj–Središče ob Dravi v Mihovcih promet zaradi plazu promet poteka izmenično enosmerno. Zaradi plazu je popolna zapora na cesti Maribor–Pernica, med Malečnikom in krožiščem pri avtocestnem priključku Pernica ter na cesti Zgornja Kungota–Plač pri Podigracu.

Prostovoljni gasilci iz Cirkulan so ponoči sporočili, da se je dan zanje končal in da so posredovali na več lokacijah po občini.

“Gasilci smo se odzvali številnim klicem na pomoč, nudili pomoč pri pokrivanju razmočenih zemljin na več lokacijah s PVC-folijo, delno sanirali in zavarovali plaze čez ceste in odstranjevali podrta drevesa,” pa so po Facebooku ponoči sporočili prostovoljni gasilci PGD Paloma Sladki Vrh. Dodali so, da so prav tako “nudili tehnično pomoč pri čiščenju odtočnih jaškov in s tem preprečili vdor meteorne vode v objekte, s tehničnimi posegi in protipoplavnimi vrečami preusmerjali meteorno vodo od objektov in črpali vodo iz zalitih kleti in objektov”.

Kot smo že poročali, med Mariborom in Svečino skoraj ni vasi, kjer po besedah predsednice krajevne skupnosti Zgornja Velka Vesne Knuplež ne bi imeli plazu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!