Čez dan se je sprožilo kar 37 plazov. Največ na območju Maribora

Slovenija 19. Maj 202308:01 > 20:25 0 komentarjev
Poplave
BOBO

Gasilci so imeli tudi minulo noč in čez dan precej dela z odpravljanjem posledic škode zaradi obilnega večdnevnega deževja. Na območjih občin Ptuj, Maribor, Murska Sobota in Trbovlje se je danes sprožilo kar 37 zemeljskih plazov.

Zaradi močnega deževja in posledično razmočenega terena se je tudi preko današnjega dne sprožilo več zemeljskih plazov. Po do sedaj zbranih podatkih centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje so zabeležili 37 zemeljskih plazov. Na območju Maribora so jih zabeležili 21, na območju Ptuja devet, šest na območju Murske Sobote in enega v Trbovljah. Gasilci so odpravljali tudi posledice poplav.

Za sanacijo plazov je bilo aktiviranih skupno 31 gasilskih enot. Gasilci so s folijo prekrivali plazišča in urejali odvodnjavanje. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode pa so povzročili tudi v naravi in voziščih.

Pri odpravljanju posledic večdnevnega deževja je bilo danes aktiviranih tudi 60 pripadnikov Slovenske vojske, ki so v občini Zgornja Kungota izvedli saniranje plazu, čiščenje jarkov in ureditev odvodnjavanja na sedmih lokacijah ter v Cirkulanah selitev družine iz ogrožene hiše.

ARSO: V naslednjih dneh se bodo razmere izboljšale

Preko današnjega dne so gasilci še odpravljali posledice zaradi obilnega večdnevnega deževja. Center za obveščanje je zabeležili skupno 11 dogodkov na območjih Murske Sobote, Ptuja, Maribora in Celja.

Aktiviranih je bilo skupno 11 gasilskih enot. Gasilci so izčrpali meteorno vodo iz nekaj poplavljenih kletnih prostorov objektov, odstranjevali zaradi razmočenega terena podrto drevje in čistili nanose materiala s cestišč, so še sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

V naslednjih dneh bodo sicer po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) vremenske razmere izboljšale. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, več sonca bo na zahodu. Občasno bodo krajevne padavine. Na Primorskem bo pihala burja. V nedeljo in ponedeljek bo sončno, predvsem popoldne bodo krajevne plohe ali nevihte, ki bodo v ponedeljek pogostejše. Na Primorskem bo še pihala burja. Topleje bo, še napovedujejo na Arsu.

Oviran promet na številnih cestah

Zaradi poplav in zemeljskih plazov so zaprte številne ceste. Na cesti Spuhlja–Zavrč promet poteka izmenično enosmerno na mejnem prehodu Zavrč zaradi nevarnosti plazenja vozišča, poroča prometnoinformacijski center.

Na odseku Pesnica–Šentilj v Kaniži promet poteka izmenično enosmerno zaradi zemeljskega plazu.

Na več odsekih so zaradi poplavljenega cestišča zaprte ceste, in sicer na cesti Smednik–Kostanjevica pri Zameškem, na cesti Črenšovci–Razkrižje na mostu čez Muro, na cesti Jurovci–Leskovec v Leskovcu. Na cesti Murska Sobota–Gederovci med Mursko Soboto in Kupšinci je promet urejen izmenično enosmerno. Na cesti Videm–Zg. Leskovec je pred mejnim prehodom popolna zapora zaradi poplavljenega cestišča in odstranjevanja plazu.

Cesta Maribor–Pernica je zaradi zemeljskega plazu zaprta med Malečnikom in krožiščem pri avtocestnem priključku Pernica, prav tako je zaprta cesta Zgornja Kungota–Plač pri Podigracu, na lokalni cesti Bresternica–Gaj–Sveti Jurij pa je zaprt odsek Bresternica–Šober.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!