Član SDS, ki je grozil aktivistom Inštituta 8. marec, pravnomočno obsojen

Slovenija 10. Okt 202320:08 15 komentarjev
Inštitut 8. marec
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Janez Brence, ki je na Twitterju zapisal, da je že pričel "pucat dvocevko in da bo aktiviste Inštituta 8. marec počakal pripravljen," je bil zaradi te izjave pravnomočno obsojen, so sporočili z inštituta. Kriv je, da je z uporabo grožnje javno spodbujal sovraštvo, nasilje in nestrpnost. Kaznovan je bil z denarno kaznijo.

Janez Brence, ki je na Twitterju zapisal, da je že pričel “pucat dvocevko in da bo aktiviste Inštituta 8. marec počakal pripravljen,” je bil zaradi te izjave pravnomočno obsojen, so sporočili z Inštituta 8. marec. Kriv je, da je z uporabo grožnje javno spodbujal sovraštvo, nasilje in nestrpnost.

Primer se je zgodil januarja lani. “Pred parlamentarnimi volitvami in v času kampanje Gremo volit ter zbiranja podpisov za zakon proti škodljivim ukrepom oblasti smo bili tarča številnih lažnivih in sovražnih sporočil, ter različnih napadov. Zoper nekatere najhujše smo takrat vložili kazenske ovadbe,” so danes sporočili z inštituta.

Med njimi je bil tudi Janez Brence, ki je na Twitterju objavil naslednji zapis: “Pove Kovač Nika, da bo pred volitvami poslala 1300 aktivistov ki bodo agitirali proti SDS in Janša J. OK, sem že pričel ‘pucat’ dvocevko. Bom aktiviste počakal pripravljen.” Omenjeni tvit je še vedno objavljen na njegovem profilu.

Iz Inštituta so medijem sporočili, da so včeraj od odvetniške pisarne, ki jih je v tem primeru zastopala, prejeli sporočilo, da je bil gospod Brence konec lanskega leta pravnomočno obsojen. Sodišče je razsodilo, da “je kriv, da je javno spodbujal sovraštvo, nasilje in nestrpnost, ki je temeljilo na političnem ali drugem prepričanju, in je bil storjeno z uporabo grožnje.” Kaznovan je bil z denarno kaznijo.

“Zadovoljni smo, da je prišlo do obsodbe na sodišču. Verjamemo, da je sovražna komunikacija vselej nedopustna in v času kampanje Gremo volit smo se zavezali, da ji bomo postavljali mejo,” so poudarili v Inštitutu 8. marec.

Janez Brence je viden član stranke SDS, so zapisali v inštitutu. V času objave zapisa na Twitterju je bil Brence svetnik SDS-a v blejskem občinskem svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje