“CO2 bi moral upadati, namesto tega pa narašča hitreje kot kadarkoli”

Slovenija 19. Maj 202420:00 11 komentarjev
Ralph Keeling
dr. Ralph Keeling (Foto: Profimedia)

Kljub vsem zelenim obljubam, mednarodnim sporazumom in opozorilom znanstvenikov koncentracija ogljikovega dioksida, najpomembnejšega toplogrednega plina, v ozračju še naprej narašča. In to celo najhitreje do zdaj, opozarja dr. Ralph Keeling, skrbnik enega najpomembnejših nizov podatkov v sodobni znanosti.

Vremenski rekordi še naprej padajo. Letošnji april je bil globalno gledano najtoplejši april od začetka meritev. Po navedbah Svetovne meteorološke organizacije gre za že enajsti mesec zapored, ko je bil postavljen absolutni rekord za posamezen mesec. Povprečne temperature morja na površini pa so rekordno visoke že zadnjih 13 mesecev.

temperatura graf
Vir: Copernicus EU

Poleg osrednjega razloga za dvigovanje temperatur – povečevanja učinka tople grede zaradi večje količine toplogrednih plinov kot posledice rabe fosilnih goriv – sta k rekordnim vrednostim prispevala tudi meteorološki pojav el niño in zmanjšanje onesnaženosti ozračja nad morjem zaradi očiščenja ladijskega goriva.

Največje zvišanje CO2 od začetka meritev

Izpusti toplogrednih plinov po pandemičnem padcu spet iz leta v leto naraščajo. Lani so po podatkih Mednarodne agencije za energijo v primerjavi z letom 2022 narasli za 1,1 odstotka in so znašali rekordnih 37,4 milijarde ton C02. Čeprav velik del dodatnega CO2 iz ozračja posrkajo oceani (kar povzroča njihovo zakisljevanje) in rastline, se presežek kljub temu nalaga v ozračju.

Atmosferska koncentracija ogljikovega dioksida, najpomembnejšega toplogrednega plina, od začetka industrijske dobe vztrajno narašča. In narašča vse hitreje, kljub visokoletečim obljubam o boju proti podnebnim spremembam.

Keelingova krivulja co2
Vir: UCSD/Scripps

Prejšnji teden objavljene meritve za letošnji marec so pokazale največji dvig povprečne koncentracije na letni ravni od začetka sistematičnih meritev. “Ne presegamo samo rekordov v koncentraciji CO2 v ozračju, presegamo tudi rekorde v hitrosti naraščanja,” je za Guardian dejal vodja programa meritev dr. Ralph Keeling s kalifornijske univerze v San Diegu.

El niño, suše in gozdni požari

Marca letos so bile koncentracije CO2 v ozračju, ki jih merijo na vulkanu Mauna Loa na Havajih, v povprečju za 4,7 delca na milijon (ppm) večje kot marca lani, kar predstavlja rekordno do zdaj zabeleženo 12-mesečno rast.

observatorij Mauna Loa
Observatorij Mauna Loa (Foto: NOAA)

K rekordnemu povečanju je po besedah strokovnjakov poleg naraščanja človeških izpustov CO2 prispeval tudi pojav, ki v tropskih predelih praviloma povzroči zvišanje temperatur in zmanjšanje količine padavin. To posledično pomeni slabšo rast rastlin, ki nase vežejo CO2, zaradi suše pa tudi več gozdnih požarov, ki so velik vir izpustov CO2. Zadnje rekordno povečanje na letni ravni (+4,1 ppm) so zaznali leta 2016, prav tako med pojavom el niño.

“To občutno povečanje nam kaže, kako daleč smo od stabilizacije podnebja,” je v sporočilu za javnost dejal dr. Ralph Keeling. “Za stabilizacijo bo morala koncentracija CO2 začeti upadati. Namesto tega pa trenutno narašča hitreje kot kadarkoli.”

Oče, sin in sveta krivulja

Zgornji graf, ki prikazuje vztrajno naraščanje koncentracije CO2 v ozračju, se imenuje Keelingova krivulja. A tako se ne imenuje po Ralphu Keelingu, temveč po njegovem očetu Charlesu Keelingu. Ta je redne meritve CO2 na observatoriju Mauna Loa začel leta 1958, program pa je vodil vse do smrti leta 2005, ko ga je nasledil sin.

Charles Keeling
Prof. Charles Keeling leta 1992 (Foto: Profimedia)

Keelingova krivulja je eden najpomembnejših podatkovnih nizov v klimatologiji, skorajda klimatološka ikona, ki prikazuje človeški vpliv na spreminjanje kemijske sestave ozračja. Gre za najdaljši niz znanstvenih meritev CO2 na svetu.

Ko je Charles Keeling izvedel prve meritve, je bila koncentracija CO2 v ozračju okoli 315 delcev na milijon. Glede na najnovejše podatke je koncentracija v teh dneh že presegla 427 delcev na milijon. Človeštvo je sicer večino svoje zgodovine, vse do začetka industrijske dobe, dihalo zrak z manj kot 300 delci CO2 na milijon.

Koncentracija co2 v ozračju
Vir: UCSD/Scripps

Izbruh vulkana prekine meritve

Meritve od leta 1958 potekajo skoraj neprekinjeno. Leta 1964 so jih morali za nekaj mesecev prekiniti zaradi pomanjkanja financiranja, dvakrat pa zaradi aktivnosti vulkana. Prvič leta 1984, drugič pa nedavno, novembra 2022. Vulkanski izbruh je namreč odnesel električno napeljavo, zato so merilne naprave za nekaj mesecev namestili na sosednji vulkan, Mauna Kea.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje