Čoh Kragolnik se nasmiha polni mandat na čelu inšpektorata za delo

Slovenija 04. Dec 202312:06 1 komentar
Katja Čoh Kragolnik, inšpektorat za delo
Katja Čoh Kragolnik (Foto: Inšpektorat RS za delo)

Sedanja vršilka dolžnosti glavne inšpektorice inšpektorata za delo Katja Čoh Kragolnik naj bi bila v kratkem imenovana na to mesto s polnim mandatom. O tem naj bi po informacijah N1 odločala vlada na četrtkovi seji. Čoh Kragolnik je postala vršilka dolžnosti 15. junija letos, ko je s položaja glavnega inšpektorja republiškega inšpektorata za delo odstopil Luka Lukić.

Po informacijah N1 naj bi vlada v četrtek obravnavala predlog o imenovanju Katje Čoh Kragolnik za glavno inšpektorico republiškega inšpektorata za delo. Še pred tem naj bi o njenem imenovanju spregovorili člani vladne komisije za administrativne zadeve in imenovanja.

Čoh Kragolnik sicer vlogo glavne inšpektorice republiškega inšpektorata za delo opravlja kot vršilka dolžnosti od 15. junija letos, ko se je s položaja poslovil Luka Lukič. Pred tem je bila delovna inšpektorica na območni enoti Maribor, hkrati pa je bila tudi sindikalna zaupnica zaposlenih na inšpektoratu.

Ob prevzemu položaja je Katja Čoh Kragolnik dejala, da je inšpektorat na dobri poti, ki jo je treba nadaljevati, da bo še naprej izvajal obsežne in kompleksne nadzore ter sankcioniral sistematične kršitve delavskih pravic.

“Kapitan se je zamenjal, vendar barka še vedno pluje v pravo smer,” je ocenila. “Skupaj s celotno ekipo bomo nadaljevali pomembno delo in stremeli k preprečevanju kršitev delavskih pravic in varni delovni klimi v Sloveniji, ki je v skupnem interesu vseh nas,” je dodala.

Dober mesec po njenem imenovanju za vršilko dolžnosti glavne inšpektorice je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavilo javni razpis za mesto glavnega inšpektorja. Nanj se je prijavilo šest kandidatov, med njimi je bila tudi Katja Čoh Kragolnik.

Od poletja se sicer Čoh Kragolnik ni veliko pojavljala v medijih in javnosti, dokler ni v veljavo stopila novela zakona o evidentiranju delovnega časa. Zaradi številnih pomislekov delodajalcev in zaposlenih je republiški inšpektorat za delo sredi novembra sporočil, da bodo napovedano akcijo nadzora evidentiranja delovnega časa začeli izvajati šele v začetku leta 2024. Z njo bodo preverjali, ali so delodajalci uspešno prenesli novosti zakona v prakso.

Kot so takrat dejali na inšpektoratu, novela vnaša številne novosti, v tej luči pa pričakujejo, da bodo imela nekatera podjetja pri implementaciji težave, “zato tudi časovni zamik”.

Čoh Kragelnik je že pred uveljavitvijo novele dejala, da bo v akciji nadzora nad evidencami delovnega časa sodelovalo okoli 50 inšpektorjev s področja delovnih razmerij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje