Covid-19: po nekaj tednih v Sloveniji porast okužb

Koronavirus 06. Jul 202110:32 > 10:53 1 komentar
Ilustracija koronavirusa
Reuters

V ponedeljek so v Sloveniji ob 1.695 opravljenih PCR-testih potrdili 48 novih okužb s koronavirusom. Gre za prvi dvig števila potrjenih okužb v zadnjih nekaj tednih.

V ponedeljek smo v Sloveniji potrdili 48 novih okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 2,8 odstotka vseh testiranih. V bolnišnicah se zdravi 59 ljudi (včeraj 58), od tega 15 na intenzivni negi (včeraj 16). V ponedeljek je umrla ena oseba s covidom-19.

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 26. 14-dnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev pa znaša 18.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je trenutno v državi 407 aktivnih primerov okužbe.

Prvi porast okužb v zadnjih tednih

Včeraj so v Sloveniji potrdili 48 novih okužb, v ponedeljek pred tednom dni pa 35. Če izvzamemo 25. junij, ko je bilo zaradi praznika opravljenih manj testov in zato potrjenih tudi manj okužb, je to prvič v zadnjih tednih, da je število potrjenih okužb naraslo v primerjavi s tednom prej.

Tudi delež pozitivnih na PCR-testu je prvič v nekaj tednih večji. Včeraj sta bila pozitivna 2,8 odstotka vseh testiranih, pred tednom dni pa 2,1 odstotka.

V Evropi največ skrbi trenutno povzroča različica delta, ki se širi veliko hitreje. Število okužb z njo narašča tudi v Sloveniji. Po zadnjih podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) smo v Sloveniji do 21. junija potrdili najmanj 65 primerov različice delta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje