Covid, gripa, pljučnice: “To cepljenje pa le podarite babicam in dedkom”

Slovenija 02. Nov 202315:58 12 komentarjev
Cepljenje
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Poleg starejših in kroničnih bolnikov so posebej ogroženi tudi dojenčki in malčki, nosečnice in predebeli. Kako se najbolje zaščiti pred covidom, gripo in pljučnicami? Nekaterim, tudi starejšim, se priporoča cepilni trojček, torej cepljenje proti gripi, proti covidu in proti pnevmokoku. A za slednjega je boljša verzija cepiva plačljiva. "In ravno sem svojim študentom rekla, da če ne vedo, kaj podariti babici ali dedku za božično darilo, naj jim podarijo to cepljenje. Prinese namreč dolgotrajno zaščito, saj se cepimo samo enkrat v življenju," pravi infektologinja Mateja Logar.

Hladnejše in bolj mokro vreme, ko se več zadržujemo v notranjih prostorih, prinaša tudi sezono hitrejšega širjenja prehladov in gripe. Sezona gripe se običajno začne oktobra ali novembra, vrh pa doseže konec januarja ali februarja in potem počasi izzveneva, ko se bližajo spomladanski meseci.

Širjenje respiratornih obolenj spremlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in po podatkih, ki jih zbira, se je število tistih, ki pri zdravnikih iščejo pomoč zaradi gripe (na spodnjem prikazu GPB) in akutnih okužb dihal (na spodnjem prikazu AOD) majhno, manjše kot v enakem obdobju lanskega leta.

Del vzorcev bolnikov, ki pridejo k družinskim zdravnikom, in del vzorcev hospitaliziranih bolnikov, v laboratoriju analizirajo, da bi ugotovili, kateri virusi so povzročili obolenje.

V zadnjem obdobju so rinovirusi povzročili izbruh v enem od domov starejših občanov, povišal pa še je tudi delež vzorcev pozitivnih na covid, kažejo podatki NIJZ.

gripa
N1

V letošnji jeseni so potrdili en primer gripe, influence tipa A.  Na severni polobli, v Evropi, Aziji in Severni Ameriki, ponekod zaznavajo rahel porast primerov respiratornih obolenj, ne pa še začetka prave sezone.

GRIPA
N1

Kdo naj se cepi?

NIJZ Cepljenje proti gripi priporoča “vsem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni”.

Nasvet starejšim

Pri starejših osebah in kroničnih bolnikih je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, še svetujejo na NIJZ

Gripa pri mladih brez kroničnih bolezni večinoma mine brez posledic, pri ogroženih skupinah pa se lahko odrazi v veliko hujši obliki.

Pogosti so zapleti, na primer virusne in bakterijske pljučnice, višja je smrtnost, svari NIJZ. Med ranljivimi so poleg starejših od 65 let in kroničnih bolnikov tudi dojenčki in malčki do dveh let, nosečnice in predebeli.

“Tako gripa kot covid potekata v težji obliki pri nosečnicah, zato jih je treba posebej pozvati k cepljenju. Sploh, če so trenutno ali bodo v prihodnjih jesensko-zimskih mesecih v drugem ali tretjem trimestru nosečnosti,” svetuje infektologinja dr. Mateja Logar.

Poleg njih imajo tveganje za težji potek obeh bolezni tudi predebeli. “Cepljenje svetujemo vsem z indeksom telesne mase (ITM) nad 30. ITM nad 35 pa je že sam po sebi dejavnik tveganja za težak potek,” opozarja Logar.

Nosečnica
PROFIMEDIA

Poleg vseh naštetih je cepljenje priporočljivo tudi za zdravstvene delavce, zaposlene v domovih starejših občanov in v nujnih službah.

“Cepljenje pa je smiselno tudi za tiste, ki živijo v skupnem gospodinjstvu z nekom, ki izpolnjuje kriterije za težji potek bolezni, saj bi se lahko okužil od otrok, vnukov ali drugih družinskih članov,” dodaja Mateja Logar.

Brezplačno cepljenje proti gripi in covidu

Cepljenje proti gripi in covidu je brezplačno za vse, cepljenje proti pnevmokoknim okužbam s polisaharidnim cepivom pa je brezplačno za starejše osebe in kronične bolnike v skladu s priporočili, ki so dostopna na tej povezavi. (NIJZ)

“Zdaj je pravi čas za cepljenje,” svetuje infektologinja. Da se zaščita po cepljenju vzpostavi, traja približno 10 dni. “Največjo intenziteto tako gripe kot covida pričakujemo od druge polovice novembra do konca februarja,” pojasnjuje.

Učinkovitost cepljenja proti gripi je odvisna od starosti. “Pri mladih je učinkovitost preprečevanje tega, da bi zboleli, okrog 85-odstotna, pri starejših pa okrog 65-odstotna. Vendar poudarjam, da se cepimo predvsem zato, da ne zbolimo s težjim potekom, da ne dobimo pljučnice, za to pa je cepivo zelo učinkovito,” poudarja Mateja Logar.

Tako pri cepljenju proti covidu kot proti gripi bomo zaščiteni približno tri do štiri mesece. “Nekje dol recimo do konca marca, zagotovo pa bomo še dalj časa zaščiteni proti težjemu poteku,” pravi.

Kaj pa covid?

NIJZ cepljenje proti covidu-19 za letošnjo jesen priporoča oskrbovancem domov za starejše in socialnovarstvenih zavodov, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ter starejšim od 65 let.

“Cepijo se lahko tudi ostali, ki želijo,” pravijo na inštitutu za javno zdravje.

Priporočila o cepivih proti covidu

NIJZ za jesen 2023 priporoča cepljenje s posodobljenim cepivom Comirnaty Omicron XBB.1.5 (Pfizer). V Sloveniji so proti covidu-19 na voljo še mRNA cepivi Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (Pfizer) in Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4-5 (Moderna) ter beljakovinsko cepivo Nuvaxovid (Novavax).

“Različica omikron XBB, za katero je prirejeno cepivo, je še vedno prisotna, krožijo pa tudi že nove različice. Glede na laboratorijske podatke je cepivo učinkovito tudi proti tem novim različicam, tako da se ta učinkovitost ohranja kljub spremembam omikron virusa,” opisuje infektologinja.

Kaj so pnevmokoki? “Podarite to cepljenje dedkom in babicam”

NIJZ priporoča tudi cepljenje proti pnevmokokom. “To so bakterije, ki povzročajo predvsem pljučnice, lahko pa tudi meningitis ali sepso,” pojasnjuje Logar.

“Največ okužb je pri otrocih do prvega leta starosti, pogoste so še do tretjega, zato cepimo tudi otroke. V otroštvu, mladostništvu in odrasli dobi, dokler imunski sistem dobro deluje, je teh okužb sorazmerno malo, povečana pojavnost pa se začne po 60. letu in se nato povečuje,” pojasnjuje.

Na voljo sta dve vrsti cepiva. “Eno je narejeno na osnovi polisaharidov in vsebuje 23 različnih antigenov, ki so najbolj pogosti v populaciji. To cepivo za starejše od 60 let in tiste s pridruženimi boleznimi v celoti krije zavarovalnica,” pravi Logar.

“Na voljo pa je še drugo, 20-valentno konjugirano cepivo, ki je bolj imunogeno in torej sproži močnejši imunski odziv. To cepivo je brezplačno zgolj za bolnike po presaditvi organov in podobno, za vse ostale pa je samoplačniško,” pravi Logar in dodaja, da je to vsekakor investicija, ki se izplača, saj nudi boljšo zaščito.

Mateja Logar
Infektologinja dr. Mateja Logar (Žiga Živulović jr./BOBO)

“Ravno sem svojim študentom rekla, da če ne vedo, kaj podariti babici ali dedku za božično-novoletno darilo, naj jim podarijo to cepljenje. Prinese namreč dolgotrajno zaščito, saj se cepimo samo enkrat v življenju. Ob tem pa naredi pomembno zaščito, ne samo v smislu, ali okužbo preživimo ali ne, ampak tudi v smislu kakovosti življenja,” dodaja Mateja Logar.

Načeloma lahko opravimo vse tri cepljenja (covid, gripa, pnevmokok) naenkrat, je pa lažje, če se hkrati cepimo proti dvema od naštetih bolezni. “Če se bomo odločili za vsa tri cepljenja, bomo v eno roko dobili dve, 7 do 10 centimetrov narazen, tretjega pa v drugo roko,” pojasnjuje še pojasnjuje Mateja Logar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje