Posnetki Ljubnega tik po besnenju Savinje (VIDEO)

Slovenija 07. Avg 202305:10 0 komentarjev

Ljubno ob Savinji je pobesnela Savinja močno razdejala. Objavljamo posnetke, ki so nastali kmalu po najhujših poplavah in dan zatem.

V Ljubnem ob Savinji se gladina vode znižuje, kot je povedal župan Franjo Naraločnik, pa voda, ki odteka, še vedno ruši, trga in melje vse pred seboj.

Na razmočenem terenu skrbi povzročajo plazovi, izoliranim prebivalcem pa s helikopterji dostavljajo pakete vode in hrane ter iščejo rešitev za nastanitev družin, ki so ostale brez domov. Pričujoči posnetki so nastali kmalu potem, ko so z Ljubnim vzpostavili cestno povezavo, po kateri so obiskovalcem na tem območju omogočili vrnitev domov.

Do Podvolovljeka bodo cesto verjetno odprli danes

Sicer pa se je v Zgornji Savinjski dolini vso nedeljo dan nadaljevalo odpravljanje posledic naraslih voda, poroča STA. Nadaljevali so vzpostavljanje cestnih povezav, čiščenje naplavin in urejanje električnih povezav. Ujma je povzročila veliko razdejanje, na tem območju so številni plazovi, ki bi ponekod lahko dodatno ogrozili objekte.

Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite (CZ) za zahodno štajersko regijo Janez Melanšek je za STA povedal, da je na območju Gornjega Grada, Mozirja, Luč, Ljubnega in Solčave ogromno plazov. V nedeljo si je ogledal območje v Ljubnem, kjer je plaz odnesel hiše. Po besedah Melanška so do Luč in Solčave že v soboto vzpostavili dostop prek Jezerskega, medtem ko prek Ljubnega cestne povezave dlje časa ne bo mogoče vzpostaviti, saj je odneslo približno pol kilometra ceste. Kot so v omenjenem regijskem štabu CZ navedli v izjavi za javnost, je do Luč prek Črnivca in Podvolovljeka ostalo še dobre tri kilometre neočiščenega območja, cesta bo najverjetneje odprta danes.

Nadaljuje se evakuacija tujih turistov

Ogromno škodo odpravljajo tudi v podjetjih v Zgornji Savinjski dolini, pri čemer prosijo za pomoč pri zagotavljanju cistern z vodo, da bi lahko proizvodne hale in skladišča oprali in očistili.

Marsikje se bodo zaposleni v ponedeljek priključili sanaciji, da bi lahko čim prej začeli normalno delo, so zapisali v regijskem štabu CZ. Dodali so, da so v nedeljo nadaljevali tudi evakuacijo tujih turistov iz Zgornje Savinjske doline, domov so se že vrnili turisti iz Avstrije, zvečer se bodo z dvema avtobusoma domov vrnili še Nizozemci. V dolini ostajajo turisti iz Belgije, Nemčije in Češke, ti se bodo predvidoma domov vrnili danes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!