CSD Maribor: svojim sorodnikom naj bi nezakonito izplačevala socialno pomoč

Slovenija 31. Jul 202316:20 7 komentarjev
CSD
Denis Sadiković, N1

Na Centru za socialno delo (CSD) Maribor so zaznali sum zlorabe in oškodovanja javnih sredstev, saj naj bi ena od pomočnic direktorice nezakonito izplačevala socialno pomoč svojim sorodnikom, pri čemer pa naj bi javna sredstva oškodovala za najmanj 10.000 evrov. Direktorica CSD Maribor Marjana Bravc je dejala, da je na policijo in tožilstvo že bila vložena kazenska ovadba zoper eno od pomočnic direktorice zaradi suma ponarejanja listin, zlorabe uradnega položaja ali pravic, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi. "Na centru smo zgroženi. To negativno vpliva na sliko CSD in diskreditira delo ostalih zaposlenih na CSD, ki se zelo trudijo," je dejala Bravc.

Direktorica CSD Maribor Marjana Bravc je pojasnila, da je bila v začetku junija seznanjena, da naj bi določeni sorodnik pomočnice direktorice CSD Maribor prejemal denar iz naslova enkratnih socialnih pomoči. “Nemudoma sem ukrepala in pomočnici odvzela vsa pooblastila ter dostope do informacijskega sistema,” je v izjavi za medije pojasnila Bravc in dodala, da je imela pomočnica direktorice zelo široka pooblastila, sedaj pa ni več zaposlena v CSD Maribor.

Ob tem je še pojasnila, da je bila imenovana tudi notranja komisija, ki je pregledala izplačila socialnih transferjev v funkcionalni obliki, druga notranja komisija pa je pregledala vse zadeve s področja pravic iz javnih sredstev, ki jih je pomočnica direktorice izvajala. Komisija je nato ugotovila nepravilnosti, ki so se dogajale od decembra 2022 dalje.

Bravc je poudarila, da je CSD Maribor že sprejel dodatne ukrepe, s katerimi se bodo v prihodnje preprečila ravnanja, ki so v nasprotju z zakonodajo. Dejala je še, da so na osnovi ugotovitev že vložili kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo in na policijo zaradi suma storitve kaznivih dejanj ponarejanja listin, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi. Ob tem je dejala, da bodo morali prejemniki vsa neupravičena izplačila javnih sredstev vrniti.

“Nedopustno je, da katerikoli javni uslužbenec izrablja sistem in javna sredstva nakazuje nekomu, ki do te pomoči ni upravičen. Takšna dejanja na CSD ostro obsojamo in takšnim uslužbencem ni mesta med nami. Strokovni delavci CSD morajo pri svojem delu upoštevati zakonodajo, ki ureja socialno varnost ter spoštovati upravne postopke. Vsak javni uslužbenec se je dolžan iz postopka izločiti, če gre za osebo, s katero je v sorodstveni ali drugi zvezi. Njihovo ravnanje mora biti v skladu z etičnim kodeksom socialnega varstva,” je v izjavi dejala direktorica CSD Maribor.

Kot poroča portal Mariborinfo.com, ki je prvi objavil zgodbo o zlorabi javnih sredstev v CSD Maribor, naj bi se nepravilnosti dogajale na enoti CSD Maribor Center, ki se nahaja v središču mesta. Na Policijski upravi Maribor so za omenjeni portal potrdili, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na izplačila javnih denarnih sredstev, ter da poteka predkazenski postopek.

Ministrstvo za delo: Nad takšnim ravnanjem uslužbenke CSD smo ogorčeni in razočarani

Za odziv na afero na mariborskem CSD smo se obrnili tudi na pristojno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pojasnili so, da jih je s sumom zlorabe seznanila direktorica CSD Maribor, ki je po njihovem mnenju sprožila ustrezne postopke, saj je kaznivo dejanje prijavila na policiji.

“Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo nad takšnim ravnanjem uslužbenke ogorčeni in razočarani, saj meče slabo luč na delo socialnih delavk in delavcev, ki vsakodnevno pomagajo najranljivejšim,” so za N1 poudarili na ministrstvu.

Direktorica CSD Maribor Bravc je še dejala, da pomočnica direktorice ni več zaposlena na CSD Maribor, za mesto, ki ga je zasedala, pa so že objavili razpis. Rok za prijavo se je iztekel 22. julija.

Kriminalistična preiskava dogodka še vedno poteka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje