Damijanova skupina spisala program, o sodelovanju se pogovarjajo z Levico in SD

Slovenija 10. Feb 202220:11 > 21:15 18 komentarjev
Jože P. Damijan
Žiga Živulovič jr./BOBO

Skupina, ki se je zbrala okoli ekonomista in pobudnika KUL Jožeta P. Damijana, bo jutri objavila svoj program. Želijo se povezati "s sorodnimi progresivnimi silami na politični sceni". Po naših informacijah se je Damijan najprej pogovarjal z Robertom Golobom, v zadnjih dneh pa se je sestal s predstavniki Levice in SD. V Demokratični alternativi ne skrivajo, da bi bili pripravljeni sodelovati pri upravljanju države.

Profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti in pobudnik koalicije KUL Jože P. Damijan je prejšnji teden v kolumni v Dnevniku napovedal: naslednji teden bomo objavili Programsko platformo za razvojni preboj. Njegova napoved je sprožila vrsto vprašanj – od tega, kdo je sodeloval pri pripravi programa, do tega, kakšne so ambicije njegovih avtorjev.

Skupina Demokratična alternativa, zbrana okoli Damijana, bo Programsko platformo za razvojni preboj objavila jutri. Po Damijanovih besedah so v njej izkušeni kompetentni strokovnjaki in strokovnjakinje, med njimi več nekdanjih ministrov in  ministric, direktorji podjetij, podjetniki, vodje raziskovalnih institucij …

***

Pri pripravi programa skupine Demokratična alternativa so sodelovali: Jože P. Damijan, Jasmina Držanič, Dušan Keber, Stojan Pelko in Brigita Skela Savič, Drago Babič, Bogdan Biščak, Metod Di Batista, Robert Golob, Gregor Golobič, Jana Kolar, Janez Kopač, Bine Kordež, Jadran Lenarčič, Brane Lučovnik, Boris Mihajl, Arjan Pregl, Jani Sever, Jožef Slana, Ana Stanič, Majda Širca, Boštjan Špetič, Stanko Štrajn, Andraž Tori, Boris Turk, Samuel Žbogar in Jurij Žurej.

***

Kot pravi Damijan, želi Demokratična alternativa presekati s tem, da bi se že četrtič zapored zgodili novi obrazi, ki so brez programa, brez vsebine in brez usposobljenih ekip za upravljanje države. “Tudi letošnje predvolilno obdobje se je sprevrglo v tisto, česar smo se  bali: da bodo volilci, nezadovoljni z obstoječim stanjem, iskali nove, povsem nepopisane obraze in da se bo volilna kampanja spremenila v lepotno tekmovanje. Namesto diskusije o programih in konkretnih rešitvah za obstoječe socialne težave in razvojne izzive se spet pogovarjamo zgolj o tem, kdo ima lepšo pričesko in kdo ima manj brazgotin na obrazu iz preteklosti,” je za N1 dejal  Damijan.

Ob tem je napovedal, da bo skušala njihova skupina diskusije ter predvolilna  pričakovanja ponovno preusmeriti k vsebini – k eksistencialnim vprašanjem posameznikov, k razvojnim izzivom države in našega planeta. “S konkretnimi rešitvami družbenih in razvojnih izzivov, z angažirano kritiko napačnih potez sedanjih oblasti in s poznavanjem najboljših praks iz drugih evropskih držav želimo postavljati standarde odgovornega državljanskega angažmaja in odgovornega ter učinkovitega upravljanja države,” je navedel.

Čeprav Damijan poudarja, da je primarni namen Demokratične alternative prispevati k obuditvi vsebinske diskusije v predvolilnem času, pa so se po njegovih besedah kot odgovorni državljani in izkušeni strokovnjaki pripravljeni angažirati “tako pri oblikovanju najboljših rešitev za državo in njene prebivalce kot tudi pri njihovem izvajanju in pri upravljanju države”.  Pri tem je večkrat izpostavil, da jih ne zanimajo  pozicije, pač pa odgovorno upravljanje države.

Damijan se je sestal s Tanjo Fajon in Luko Mescem

Tudi viri iz Damijanovih krogov so nam dejali, da so nekateri člani Demokratične alternative pripravljeni sodelovati v prihodnji vladi ali celo kandidirati na državnozborskih volitvah. Damijanova skupina si torej za politično udejstvovanje pušča odprta vrata in se ne zgleduje po civilnodružbeni povezavi Glas ljudstva, ki je  izključila možnost svojega političnega angažmaja.

Damijan priznava, da se želi Demokratična alternativa povezati “s sorodnimi progresivnimi silami na politični sceni”. Pri tem, kot pravi, ne izključujejo programskega in kadrovskega sodelovanja oziroma okrepitve obstoječih političnih strank na levi sredini.

Luka Mesec, Tanja Fajon
Žiga živulović/BOBO

Čeprav je iz Damijanovih izjav mogoče razbrati, da niso navdušeni nad novimi obrazi, pa se je po naših informacijah najprej sestal in program Demokratične alternative predstavil predsedniku stranke Gibanje Svoboda Robertu Golobu. Do srečanja je prišlo, preden je Golob prevzel vodenje stranke, zato naj bi nekdanji predsednik uprave Gen-I ocenil, da je za programske pogovore še prezgodaj. Ko je začela Demokratična alternativa z delom, je sicer Golob sodeloval pri snovanju energetskega dela programa. Po Golobovi “nežni” zavrnitvi so po besedah naših virov stekli pogovori Damijana z Levico, danes pa se je sestal še s predsednico SD Tanjo Fajon.

Ta srečanja ni želela komentirati. “Če bo in ko bo mogoče kaj povedati, bom to tudi storila,” nam je dejala. Ne gre pa spregledati, da v SD vseskozi poudarjajo pripravljenost za sodelovanje z različnimi skupinami, ki imajo podobne poglede in vrednote kot oni. Še bolj redkobesedni so bili v Levici. “Ne komentiramo,” so odgovorili na naša vprašanja o srečanju z Damijanom.

Sanje o volilni zmagi z dvotretjinsko večino

Naši viri iz vrst Demokratične alternative sicer pričakujejo, da se bodo pogovori tako z Levico kot s SD še nadaljevali. “Nikakor nočemo razbijati koalicije KUL, temveč želimo s svojim programom in znanjem okrepiti eno od njenih strank, s tem pa celotno Koalicijo ustavnega loka. Naša ambicija pa je, da bi stranke KUL skupaj z Golobovo stranko na aprilskih volitvah zbrale kar največjo, morda celo dvotretjinsko večino,” nam je dejal eden od sogovornikov. V Damijanovih krogih je sicer mogoče slišati tudi zavzemanje, da bi Demokratična alternativa vzpostavila sodelovanje z vsemi štirimi strankami KUL, a se zdi takšen razplet malo verjeten. “Odprti smo za pogovore in dogovore o sodelovanju, pri čemer se bomo seveda odločili za sodelovanje s tisto opcijo, kjer bomo lahko naše razvojne ideje v največji meri tudi uresničili,” je še poudaril Damijan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje