Dan odprtih vrat ZD Ljubljana: “Svojega zdravnika nisem videl že tri leta”

Slovenija 22. Nov 202217:20
N1

Zdravstveni dom Ljubljana se zadnjih nekaj let sooča z odhajanjem družinskih zdravnikov, zaradi tega pa marsikateri prebivalec občine svojega osebnega zdravnika sploh nima. Tudi zato so nekateri danes obiskali dan odprtih vrat Zdravstvenega doma Ljubljana, kjer so lahko opravili meritve krvnega tlaka in sladkorja. "Svojega zdravnika nisem videl že tri leta," je ekipi N1 dejal eden od obiskovalcev.

Ljubljanski zdravstveni dom je v zadnjem času zapustilo več zdravnikov družinske medicine, še nekaj pa naj bi jih bilo tik pred odhodom. Številni poznavalci razmer menijo, da gre za “padanje domin”, saj zdravniki odhajajo zaradi preobremenjenosti, njihovi nekdanji kolegi pa so nato še bolj obremenjeni. “Po dveh odpovedih sem izračunala, da vsakodnevnih trojnih ambulant ne bom preživela,” je na primer v pismu, ki smo ga objavili na N1, zapisala zdravnica, ki je iz ene od enot ZD Ljubljana odšla pred kratkim.

S pomanjkanjem družinskih zdravnikov se spoprijema vsa Slovenija, a razmere so v Zdravstvenem domu Ljubljana očitno hujše kot drugod. Zakaj je tako, preberite v članku: Učinek padanja domin v ZD Ljubljana: zakaj so v njem razmere hujše kot drugod?

Danes je v ljubljanski mestni hiši potekal dan odprtih vrat Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana, kjer so se lahko ljudje med drugim naučili temeljev oživljanja. Na stojnicah pa so obiskovalci lahko opravili tudi nekatere meritve. Zdravstveno osebje jim je med drugim izmerilo krvni tlak, krvni sladkor, obseg trebuha in telesno sestavo.

Obiskovalcem je bilo na voljo tudi svetovanje o zdravem življenjskem slogu ter ustnem zdravju, na modelih pa so se lahko naučili samopregledovanja dojk in mod. Zaposleni v ZD Ljubljana so jim razložili tudi, kako prepoznati demenco.

Problem pomanjkanja osebnih zdravnikov je izpostavil tudi gospod, ki je izkoristil dan odprtih vrat. “Tri leta že nisem videl svojega zdravnika,” je povedal ekipi N1, ki je obiskala dan odprtih vrat. “Ne prideš do njega enostavno in to je problem,” je dejal in dodal, da bo osebnega zdravnika najverjetneje kmalu izgubil, saj se bo ta upokojil.

Razloge za udeležbo in utrinke z dneva odprtih vrat ZD Ljubljana si lahko ogledate v zgornjem videoposnetku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.