Danes bo kot predsednica republike zaprisegla Nataša Pirc Musar

Slovenija 22. Dec 202205:00 8 komentarjev
Nataša Pirc Musar, Borut Pahor
Borut Živulovič/BOBO

Na slavnostni seji v državnem zboru bo danes zaprisegla prva predsednica republike Nataša Pirc Musar. Na tem mestu bo nasledila Boruta Pahorja, ki je predsedniško funkcijo opravljal deset let oziroma dva zaporedna petletna mandata. Posle si bosta uradno predala v petek.

Pravnica, nekdanja novinarka in nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki so ji volilci v drugem krogu letošnjih predsedniških volitev namenili največ glasov, bo danes na slavnostni seji v državnem zboru zaprisegla kot prva predsednica Republike Slovenije.

Na tem mestu bo nasledila Boruta Pahorja, ki je svoj prvi mandat nastopil leta 2012. Takrat je v drugem krogu predsedniških volitev s 67,37-odstotno podporo premagal favorita, tedanjega predsednika Danila Türka. Pet let pozneje se je v drugem krogu spopadel s takrat novincem na političnem parketu Marjanom Šarcem in prejel 53,09 odstotka glasov volivcev. V svojem mandatu je sodeloval s petimi vladami, se več kot 200-krat odpravil v tujino in obiskal skoraj 2000 različnih prireditev. Preberite tudi, kaj je napisal v zadnjem poročilu o svojem delu.

Pirc Musar, ki je v drugem krogu predsedniških volitev premagala kandidata Anžeta Logarja, se je po izvolitvi že sestala s premierjem Robertom Golobom, s katerim sta izrazila željo po usklajenem delovanju Slovenije na mednarodnem parketu. Med prioritetami sta izpostavila nestalno članstvo Slovenije v varnostnem svetu in prizadevanja za stabilizacijo razmer na Zahodnem Balkanu.

Novoizvoljena predsednica za prvo pot v tujino načrtuje ravno turnejo po državah Zahodnega Balkana. Napovedala je tudi nadaljevanje prizadevanj svojega predhodnika Pahorja v procesu Brdo-Brioni. S Pahorjem si bosta posle uradno predala v petek.

Ožjo ekipo že predstavila

Kot smo poročali, je Pirc Musar ta teden že predstavila svojo ožjo ekipo. Generalni sekretar urada predsednice bo sedanji namestnik generalnega sekretarja in svetovalec predsednika Uroš Krek, vodja kabineta pa odvetnica Ula Tomaduz. Svetovalec za mednarodne odnose bo profesor mednarodnih odnosov Zlatko Šabič, za zunanjo politiko diplomatka Miriam Možgan, za podnebne politike in človekove pravice pa veleposlanica in diplomatka Eva Tomič.

Svetovalka za nacionalno varnost bo Nataša Dolenc z ministrstva za obrambo, svetovalka za posebne projekte bo Breda Bunič, ki je zastopala Slovenijo v generalnem sekretariatu Nata v Bruslju, svetovalec za politične zadeve pa nekdanji nepoklicni izolski podžupan Aleksej Skok. Kot nepoklicna svetovalka za družbene dejavnosti bo sodelovala aktivistka Biserka Marolt Meden, ki je bila tudi prvopodpisana pod predsedniško kandidaturo Pirc Musar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje