Danes brezplačni prevozi v vlakom in dan brez avtomobila

Slovenija 22. Sep 202206:45 1 komentar
Vlak
Žiga Živulović jr./BOBO

Z dnevom brez avtomobila se tradicionalno zaključuje Evropski teden mobilnosti, ki je letos v ospredje postavil pomen dobro povezanih skupnosti za dvig kakovosti bivanja, na njem pa je sodelovala več kot polovica slovenskih občin. Na pobudo ministrstva za infrastrukturo lahko danes vsi potniki brezplačno uporabljajo železniški promet.

V številnih slovenskih občinah so poskušali trajnostno mobilnost z različnimi dogodki in programi približati tako mlajšim kot starejšim organizacijam. Pripravili so vse od kolesarskih izletov, vodenih peš ogledov, predstavitev lokalnih športnih in drugih društev ter delavnic varne uporabe skirojev, vrtci in šole so najmlajše spodbujali k hoji z igrami, nekatere učence sta do šole pospremila Pešbus in Bicivlak.

Številne aktivnosti so pripravili tudi v prestolnici, današnji dan brez avtomobila bodo pospremili z brezplačno uporabo avtobusov Ljubljanskega potniškega promet in parkiranjem na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. V centru mesta bodo predstavili avtobus na vodik, ki že testno vozi po Ljubljani. Za motorni promet bodo zaprte tudi nekatere ulice in ceste. Cestne zapore zaradi dneva brez avtomobila med drugim načrtujejo tudi v Celju.

Danes brezplačni vlaki

Brezplačen bo danes tudi železniški potniški promet. Kot je v ponedeljek poudarila državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Alenka Bratušek, želijo na ta način ljudi prepričati in jim pokazati, da se z uporabo javnega prevoza da priti skozi dan, skozi vse obveznosti, ki jih imamo.

Evropski teden mobilnosti, ki je osrednja kampanja Evropske komisije za spodbujanje čistega in trajnostnega mestnega prevoza, so letos zaznamovali tudi v približno 3000 mestih v več kot 40 državah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje