Danes je črni petek. Ali veste, zakaj takšno poimenovanje?

Magazin 24. Nov 202305:45
Črni petek
Foto: PROFIMEDIA

Tudi Slovenijo je v zadnjih dneh zajela nakupovalna mrzlica, popuste trgovcev pa lahko zasledite na vsakem koraku. Gre za tako imenovani črni petek, ki se je iz ameriške Filadelfije razširil po vsem svetu. Ali veste, zakaj poimenovanje črni petek?

Danes je za nekatere napočil težko pričakovani črni petek (ang. black friday), ki se je iz Združenih držav Amerike razširil po vsem svetu. Navado črnega petka smo v zadnjih letih prevzeli tudi v Sloveniji – in razvlekli smo ga kar na skoraj ves november.

Ali veste, zakaj poimenovanje črni petek? V 60. letih prejšnjega stoletja so policisti v ameriškem mestu Filadelfija izraz črni petek začeli uporabljati za opis kaosa, ki je nastal, ko je veliko obiskovalcev iz predmestij prišlo v mestna nakupovalna središča, da bi v njih opravili praznične nakupe, pišejo na spletni strani Encyclopedia Britannica.

Zaradi velike gneče so morali policisti delati dodatne izmene, urejati prometne zastoje in nesreče ter se ukvarjati s tatovi v trgovinah. Zaradi dodatnega napornejšega dela je bil za policiste tisti petek še posebej težak – črn.

Ime se je v Filadelfiji prijelo, vendar so poskušali lokalni trgovci negativni prizvok izraza spremeniti tako, da so ga poimenovali v “veliki” petek. A ta poskus ni uspel vse do 80. let. Trgovine in podjetja so takrat razširili mit, da se je pred črnim petkom poslovalo v rdečih številkah, po velikem zaslužku na črni petek pa naj bi se njihov finančni položaj končno izboljšal – jih postavil “v črno” oziroma v angleščini “in the black”.

A kot izpostavlja Britannica, črni petek v ZDA ni dan, ko trgovci zaslužijo največ. To je namreč zadnja sobota pred božičem.

Zgodovinsko gledano ima črni petek še en pomen, ki ni povezan z nakupovanjem. Leta 1869 sta borznika na Wall Streetu Jay Gould in Jim Fisk na borzi kupila ogromne količine zlata, da bi umetno zvišala njegovo ceno. A njun načrt je v petek, 24. septembra, zaradi intervencije takratnega ameriškega predsednika spodletel. Trg z zlatom je strmoglavil, kar je povzročilo bankrot več tisoč Američanov.

Veselo zapravljanje se sicer lahko z napačnim klikom spremeni v grenko izkušnjo, saj se s črnim petko želijo okoristiti tudi nepridipravi. Kako prepoznati nevarne spletne strani, preberite v članku na tej povezavi.