Odvzem krav: inšpektorica v četrtek izdala odločbo

Slovenija 23. Nov 202317:41 8 komentarjev
krave zanemarjene
Foto: Bralec

V zadnjih dneh je precej prahu v javnosti dvignil primer odvzema 24 krav rejcu iz Posavja. Zdaj so na upravi za varno hrano pojasnili okoliščine postopka. Kot so sporočili, odvzem ni posledica uveljavitve novele zakona o zaščiti živali. Opisali so tudi razmere, v katerih je veterinarka našla živali. Pri rejcu so v preteklosti že zaznali nepravilnosti, izdali so mu tudi ureditveno odločbo. Je pa uradna veterinarka, ki vodi inšpekcijski postopek, v četrtek izdala odločbo.

Prijavo glede zaščite živali na kmetiji na območju Leskovca pri Krškem je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin prejela 10. novembra, torej še pred uveljavitvijo novele zakona o zaščiti živali. Uradna veterinarka Območnega urada Novo mesto je uvedla inšpekcijski nadzor, so pojasnili na upravi.

Ko je veterinarka obiskala kmetijo, je ugotovila, da se je v manjšem ograjenem prostoru na prostem nahajalo 21 govedi. Prostor je bil ograjen z žico, tla razmočena, poplavljena z meteorno vodo, globokim blatom in fekalijami. Sredi prostora, kjer so se nahajale živali, je bil manjši nadstrešek, pod katerim je bilo prostora za največ dve ali tri živali. Druge zaščite pred vremenskimi vplivi živali niso imele na voljo.

V prostoru se je nahajala kad, namenjena napajanju živali, vendar je bila prazna, na dnu kadi pa se je nahajala debela plast umazanije in rje. Živali v času pregleda niso imele na voljo čiste vode. Ob pregledu so nekatere izmed živali kazale klinične bolezenske znake.

krave odvzete
Foto: Bralec

Veterinarka izdala odločbo, stranka se lahko pritoži

Zaradi tega je uradna veterinarka 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela živali dosedanjemu skrbniku, so zapisali na upravi.

Dodali so, da je uradna veterinarka, ki vodi inšpekcijski postopek, v četrtek izdala odločbo. Zapisali so, da je to znotraj zakonskega roka. Na izdano odločbo se bo stranka v nadaljevanju postopka lahko pritožila.

Uprava se je odzvala tudi na navedbe, da je odvzem živali posledica nedavno sprejete novele zakona o zaščiti živali. Poudarili so, da možnost trajnega odvzema živali velja že od leta 2013. Informacija, da je prijava prišla s strani nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju zaščite živali, ne drži.

Na tej kmetiji v preteklosti že večkrat odkrili nepravilnosti

Tej kmetiji so ureditveno odločbo izdali že leta 2018. Takrat so ugotovili neskladnosti glede identifikacije in registracije živali, živalim v hlevu pa niso zagotavljali ustreznih higienskih razmer.

Septembra letos pa je letni pregled opravil tudi veterinar veterinarske ambulante. Ugotovil je neskladja v zvezi zagotavljanjem pravočasne veterinarske oskrbe živali ter zagotavljanjem ustreznih higienskih razmer v hlevu. Veterinar je skrbniku izdal pisno navodilo za odpravo nepravilnosti.

Uprava pa je odgovorila tudi na vprašanje, kdo je lahko v takih primerih prisoten. “O tem odloča uradni veterinar, ki vodi postopek odvzema živali. V postopkih odvzema lahko sodelujejo izvedenci, veterinarji veterinarske organizacije, prevoznik živali, osebe, ki pomagajo pri postopkih ravnanja z živalmi, zavetišča, in podobno. Lahko je prisotna tudi policija. Zakonodaja določa, da posamezna strokovna dela v inšpekcijskih zadevah lahko opravljajo specializirane organizacije, zavodi ali posamezniki, kadar to ni v nasprotju z javnim interesom ali interesi udeležencev postopka,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje