Kdaj bo letos črni petek?

Slovenija 08. Nov 202306:02 3 komentarji
Črni petek
Foto: N1

Zdi se, kot da je "nakupovalni praznik", s katerim se začenja sezona božičnega nakupovanja, tik pred vrati, saj nas z vseh strani že nagovarjajo trgovci s popusti. A kateri petek bo dejansko črni?

Čez slabe tri tedne nas čaka – za nekatere povsem običajen dan, za druge pa težko pričakovan – črni petek. Letos bo 24. novembra.

Črni petek označuje začetek nakupovalne sezone med prazniki v Združenih državah Amerike, za svojega pa so ga vzeli tudi trgovci drugod po svetu. Navado črnega petka smo prevzeli tudi Slovenci. In razvlekli smo ga kar na skoraj ves november.

V marsikateri trgovini je popuste pred črnim petkom tako že mogoče opaziti, a so ti večinoma skromnejši kot v ZDA. Tamkajšnji posnetki prerivanja in gneče v nakupovalnih središčih sprožajo mnoge kritike potrošništva, a se je, sodeč po gneči, ki jo je za črni petek v zadnjih letih mogoče opaziti tudi v nakupovalnih središčih v Sloveniji, obsesivno iskanje popustov preselilo tudi k nam.

Črni petek
Vrsta Američanov na črni petek čaka na vstop v trgovino (Foto: Jeenah Moon/REUTERS)

Zakaj poimenovanje črni petek?

V 60. letih prejšnjega stoletja so policisti v mestu Filadelfija izraz črni petek začeli uporabljati za opis kaosa, ki je nastal, ko je veliko obiskovalcev iz predmestij prišlo v mestna nakupovalna središča, da bi v njih opravili praznične nakupe, pišejo na spletni strani Encyclopedia Britannica.

Zaradi velike gneče so morali policisti delati dodatne izmene, urejati prometne zastoje in nesreče ter se ukvarjati s tatovi v trgovinah. Zaradi dodatnega napornejšega dela je bil za policiste tisti petek še posebej težak – črn.

Ime se je v Filadelfiji prijelo, a so poskušali lokalni trgovci negativni prizvok izraza spremeniti tako, da so ga poimenovali v “veliki” petek. A poskus pozitivnega prizvoka ni uspel vse do 80. let. Trgovine in podjetja so takrat razširili zgodbo, da se je pred črnim petkom poslovalo v rdečih številkah, po velikem zaslužku na črni petek pa naj bi se njihov finančni položaj končno izboljšal – v angleščini jih postavil “v črno” oziroma “in the black”.

A kot izpostavlja Brittanica, črni petek v ZDA ni dan, ko trgovci zaslužijo največ. To je namreč zadnja sobota pred božičem.

Zgodovinsko gledano ima črni petek še en pomen, ki ni povezan z nakupovanjem. Leta 1869 sta borznika na Wall Streetu Jay Gould in Jim Fisk na borzi kupila ogromne količine zlata, da bi umetno zvišala njegovo ceno. A njun načrt je v petek, 24. septembra, zaradi intervencije takratnega ameriškega predsednika spodletel. Trg z zlatom je strmoglavil, kar je povzročilo bankrot več tisoč Američanov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje