Hrvaški kmetje blokirali cesto: “Trenutno nimam od česa živeti”

Svet 23. Nov 202315:34 2 komentarja
kmetje blokirali ceste s traktorji
Foto: N1

Hrvaški kmetje so zaradi strogih ukrepov proti afriški prašičji kugi blokirali cesto proti Bosni in Hercegovini. Vlada zaenkrat ne popušča, napoveduje pa nove programe pomoči. Zaradi velike stopnje ogroženosti pred afriško prašičjo kugo je poostren inšpekcijski nadzor tudi nad slovenskimi lovci.

Del slavonskih kmetov je danes zaradi nezadovoljstva z vladnimi ukrepi proti afriški prašičji kugi blokiral cesto, ki vodi proti mejnemu prehodu z Bosno in Hercegovino Županja-Orašje.  Slavonski kmetje, ki so protestirali že v sredo, ko sicer niso blokirali cest, zahtevajo konec evtanazij svinj, takojšnjo ukinitev prepovedi klanja živali ter umik vseh oblik kategorizacij objektov za svinje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Želijo tudi, da jim vlada ob predhodnem veterinarskem nadzoru omogoči klanje prašičev v lastnih objektih, pa tudi prosto trgovino z neokuženimi prašiči. Prav tako zahtevajo redno mesečno finančno podporo za rejce evtanaziranih svinj.

Hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković medtem vztraja, da morajo kmetje upoštevati predpise in da zahtev, z izpolnitvijo katerih bi ogrozili biološko varnost, ne morejo sprejeti.

Eden izmed protestnikov je za N1 Zagreb povedal, da je že šest mesecev brez prihodkov. “Dobil sem odškodnino, kot ji pravijo oni, ampak to je moj denar, ki sem si ga prislužil. To je bilo moje življenje in upam, da se bodo spametovali. Ne pretvarjam se, da bolezni ni, virus obstaja, poginili sta mi dva prašiča,” pripoveduje in doda: “Star sem 66 let in trenutno nimam od česa živeti, nimam dohodkov. Zaprosil sem za pokojnino, a odločbe še nisem prejel,” zaključi.

kmetje blokirali ceste s traktorji
Foto: N1

Doslej evtanazirali skoraj 35.000 prašičev

Okužbe živali z afriško prašičjo kugo na Hrvaškem sicer že nekaj tednov upadajo. Kot je v sredo zvečer v oddaji Otvoreno na hrvaški javni radioteleviziji HRT dejal generalni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Mladen Pavić, so v novembru zabeležili okoli 30 primerov.

Po njegovih besedah so doslej evtanazirali okoli 34.500 prašičev, od tega 27.500 zaradi bolezni, okoli 7.000 pa zato, ker so bivali v objektih, kjer ni bilo mogoče zagotoviti biološke varnosti.

Vlada je za ukrepe, povezane s to boleznijo, doslej zagotovila 32 milijonov evrov, napoveduje pa tudi nove programe pomoči.

Tudi slovenski inšpektorji lovce pozivajo k spoštovanju ukrepov zaradi afriške prašičje kuge

Zaradi velike stopnje ogroženosti za celotno ozemlje Slovenije pred afriško prašičjo kugo, ki je določena v skladu z zakonom o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge, je inšpekcija pri upravljavcih lovišč oz. lovcih preverjala izvajanje biovarnostnih ukrepov v zvezi z lovom, kot so čiščenje in razkuževanje obutve, vozil ter opreme, vodenje podatkov o udeležencih na skupinskih lovih, ravnanje z živalskimi stranskimi proizvodi.

Kot so danes sporočili z inšpektorata, so v novembrskem nadzoru ugotovili, da imajo vsi upravljavci lovišč izdelane načrte ravnanja ter priskrbljena in pripravljena zaščitna sredstva in ostalo opremo za izvajanje biovarnostnih ukrepov, vendar teh v praksi pretežno niso izvajali pred samim pričetkom lovov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje