Na treh referendumih glasovalo dobrih 42 odstotkov volilnih upravičencev

Slovenija 27. Nov 202207:32 > 28. Nov 2022 06:15 7 komentarjev
volitve za predsednika republike
Borut Živulovič/BOBO

Nedeljskih referendumov, na katerih so državljani odločali o uveljavitvi zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTVS, se je udeležilo dobrih 42 odstotkov volilnih upravičencev, ki so v približno enakem številu glasovali na vseh treh zakonodajnih referendumih. Največ jih je na volišča prišlo v volilnih enotah Ljubljana Bežigrad in Ljubljana Center, najmanj zanimanja za udeležbo na referendumih pa je bilo v volilni enoti Ptuj.

V Sloveniji se je v nedeljo zjutraj odprlo 2.999 rednih volišč in 88 volišč omnia, ki so namenjena tistim, ki želijo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča. Volilci v tujini so svoj glas lahko oddali tudi na enem izmed 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Na referendumih so državljani odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), kot jih je sprejel državni zbor.

Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) se je referendumov udeležilo dobrih 42 odstotkov volilnih upravičencev, ki so v približno enakem številu glasovali na vseh treh zakonodajnih referendumih. Med posameznimi volilnimi okraji so daleč najvišjo udeležbo na vseh treh referendumih zabeležili v okraju Ljubljana Bežigrad 2, kjer je največ volivcev, kar 79,5 odstotka, glasovalo na referendumu o zakonu o RTVS. Več kot 50-odstotna udeležba je bila še v okraju Škofja Loka 2, kjer je o vseh treh zakonih glasovalo 50,1 odstotka volivcev.

Po drugi strani je bila udeležba nižja predvsem na vzhodu države. V Lendavi se je tako na volišča odpravilo 30,3 odstotka volilnih upravičencev, v Šmarju pri Jelšah pa se je vsakega od referendumov udeležilo 32,5 odstotka volivcev. Sicer pa je bila v 35 volilnih okrajih udeležba manj kot 40-odstotna.

Vsak volilec se je sam odločil, ali bo glasoval na vseh treh referendumih ali samo na enem oziroma dveh. Pred glasovanjem se je moral podpisati v volilni imenik za vsak referendum posebej, nato pa je prejel glasovnice za tiste referendume, za katere se je podpisal v volilni imenik. Volišča so bila odprta do 19. ure, po koncu glasovanja pa so se podatki o izidu glasovanja ugotavljali za vsak referendum posebej.

Rezultate referenduma smo v živo spremljali tudi na naši spletni strani. Kot smo poročali, so volilci in volilke potrdili vse tri zakone, hkrati pa tudi pobudniki referendumov niso dosegli zavrnitvenih kvorumov. Zakon je na referendumu namreč zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volilcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volilcev. Glede na zadnje podatke o številu volilcev bi moralo tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volilcev, je v začetku tedna sporočila DVK.

Uradni izidi šele januarja prihodnje leto

Izidi nedeljskega glasovanja sicer še niso dokončni. Danes jih bodo namreč dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti iz Slovenije, 5. decembra pa z glasovnicami iz tujine. Uradni izidi referendumov bodo tako predvidoma znani šele januarja prihodnje leto. Zaradi ugotavljanja kvoruma bo namreč ministrstvo za notranje zadeve pripravilo še podatke o številu volilcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika do zaključka glasovanja. To bo glede na rokovnik referendumskih opravilo 14. januarja, DVK pa bo poročilo o končnem izidu glasovanja sprejela najpozneje 24. januarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje