Danes še hladneje: ponekod –20 stopinj Celzija, pod ničlo tudi ob morju

Slovenija 21. Jan 202409:33 1 komentar
Portorož
Foto: Borut Živulović/BOBO

Nedeljsko jutro je bilo še bolj mrzlo od sobotnega, saj so se termometri na nekaterih vremenskih postajah spustili pod –20 stopinj Celzija, nekaj stopinj pod ničlo pa so izmerili celo ob morju. Kako dolgo bodo nizke temperature še vztrajale in ali so za ta čas kaj nenavadnega?

Kakor sobotno, je tudi nedeljsko jutro postreglo z izredno nizkimi temperaturami krepko pod lediščem. Takšne so v večini države ostale tudi danes, a je bilo še bistveno bolj mrzlo, je za N1 povedal meteorolog Agencije za okolje (Arso) Anže Medved. Termometri so namreč pod ničlo padli tudi ob morju: v Portorožu so tako denimo izmerili –4 stopinje Celzija.

Na vremenskih postajah Nova vas na Blokah, Zadlog in Babno polje se je temperatura spustila na pod –20 stopinj Celzija.

V mestih so najnižje temperature ostale primerljive včerajšnjim, med okoli –16, kolikor so izmerili v Celju, Kočevju in na Ptuju, in –8, kolikor je zaradi svoje megle, ki je nekoliko preprečila ohlajanje zraka, prejela Ljubljana.

Tako nizke januarske temperature pa glede na dolgoletna povprečja niso nič nenavadnega. Na Babnem polju je rekord januarske temperature kar –34,5 stopinje Celzija, kažejo podatki Arsa.

Kot je pojasnil Medved, pa tako nizkih temperatur nismo vajeni zato, ker je bilo preteklih nekaj let zaradi prekomernega segrevanja ozračja nadpovprečno toplih. Spomnimo le na minuli četrtek, le dan pred prvo letošnjo snežno pošiljko, ko se je segrelo tudi nad 10 stopinj Celzija.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

V prihodnjem tednu bo še naprej večinoma suho, le s ponedeljka na torek lahko pričakujemo manjšo vremensko motnjo. Ta se bo v visokogorju izrazila v obliki snega, v nižinah pa bo zgolj deževalo. Ker bodo tla še vedno zelo mrzla, bo dež ob stiku z njimi zmrznil, zato je Medved še posebej za torek zjutraj opozoril na možnost poledice.

V naslednjih dneh bodo temperature še vedno nizke, a se bo od sredine tedna sčasoma začelo segrevati. V drugi polovici tedna se bodo tako najnižje temperature gibale okoli ničle, čez dan pa se povzpele na od pet do 10 stopinj Celzija.

Sneg se bo tako obdržal vsaj še dobršen del tega tedna, saj bodo temperature pri tleh vendarle še ostale dovolj nizke. Snežno odejo pa bi v ponedeljek ali sredo sicer lahko začel pobirati toplejši in bolj vlažen jugozahodni veter, ki bo spremljal prehod motnje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje