Danes ponekod tudi 18 stopinj Celzija: je na vidiku pomlad?

Slovenija 14. Feb 202316:51 0 komentarjev
pomlad, zvonček,, sonce, vreme, jasno
Foto: PROFIMEDIA

Danes smo ponekod po državi izmerili nenavadno visoke temperature za ta čas. V Škocjanu so imeli kar 18,5 stopinje, v Ilirski Bistrici pa skoraj 17 stopinj Celzija. Čez deset stopinj je bilo tudi nad tisoč metrov nadmorske višine. A to še vedno ni najtoplejši dan v februarju. Višje se je živo srebro povzpelo pred dvema letoma, in sicer 24. februarja, ko se je na Primorskem ogrelo do 25,3 stopinje, nam je pojasnil dežurni meteorolog na agenciji za okolje Blaž Šter.

Agencija za okolje je na Twitterju objavila temperature, ki so jih danes izmerile vremenske merilne postaje po državi. Še posebej toplo je bilo v notranjosti Primorske in v sredogorju. V Škocjanu so denimo termometri pokazali 18,5 stopinje, v Ilirski Bistrici skoraj 17. Dokaj toplo za ta čas je bilo tudi nad tisoč metrov, recimo na Blegošu, ki leži na 1.188 metrih nadmorske višine, je bilo 15,3 stopinje Celzija.

Kot nam je pojasnil dežurni meteorolog na agenciji za okolje Blaž Šter, danes ni bil izmerjen februarski temperaturni rekord. “Višje temperature smo imeli pred dvema letoma, in sicer 24. februarja, ko se je na Primorskem ogrelo do 25,3 stopinje. Takrat je bilo bistveno topleje, je pa res, da je bil ta rekord dosežen deset dni kasneje, ko ima sonce že nekoliko večjo moč,” je povedal.

V nadaljevanju je še dodal, da se je danes sicer zelo segrelo. Za primerjavo, prejšnji teden je bilo nad tisoč metrov okoli deset stopinj pod lediščem, zdaj pa 11 stopinj nad lediščem. “Ogrelo se je kar za 20 stopinj,” je dodal Šter.

Po njegovih besedah razlog za precejšen temperaturni razpon tiči v anticiklonu, ki se razteza čez večji del Evrope. “V anticiklonu se zrak počasi spušča, pri tem pa se sproti segreva. Gre za tipično situacijo s temperaturnim obratom. Zjutraj smo na Blokah izmerili -12 stopinj, na Krvavcu pa 7 stopinj nad lediščem. Gre za izrazito temperaturno inverzijo,” je pojasnil Šter.

“Danes je bil temperaturni vrhunec tega anticiklona. Že jutri bo v višjih delih zapihal zahodnik, tako bo ta topli zrak dosegel notranjost države,” je povedal dežurni meteorolog in dodal, da sicer ne bo tako toplo, kot je bilo danes na Primorskem. “V sredo bo na Primorskem kakšno stopinjo hladneje, topel zrak pa se bo širil proti osrednjim in vzhodnim krajem. V četrtek lahko 15 stopinj pričakujemo v notranjosti Slovenije, še naprej bo sončno in toplo vreme. Podobno bo ta konec tedna. “Res imamo že pomladne temperature, tudi jutra se bodo segrela, začela se bo zgodnja pomlad. Se bo pa prihodnji teden spet nekoliko ohladilo, a nato se bo spet segrelo,” je sklenil Šter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!