Klakočar Zupančič: Predsedniku Pahorju smo poslali imena vodij poslanskih skupin

Slovenija 20. Maj 202206:58 > 12:27 3 komentarji
Urška Klakočar Zupančič
N1

Predsednica državnega zbora je sporočila, da so oblikovane vse poslanske skupine, prav tako so znani tudi njihovi vodje. Klakočar Zupančič je o imenih vodij poslanskih skupin obvestila predsednika republike Boruta Pahorja, ki jih je že povabil na ponedeljkove posvete. Na njih bo preveril voljo poslancev, komu naj podeli mandat za sestavo vlado.

Poslansko skupino Gibanja Svoboda bo do najverjetnejše izvolitve za mandatarja vodil predsednik stranke Robert Golob. Poslansko skupino SDS bo vodila Jelka Godec, ki bo na tem mestu nasledila Danijela Krivca. Več o razlogih za menjavo si lahko preberete tukaj. Poslansko skupino NSi še naprej vodil Jožef Horvat, poslansko skupino SD bo pod svoje okrilje vzel Jani Prednik, Levico pa še naprej Matej Tašner Vatovec. Vodja poslanske skupine predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti bo Felice Žiža, a sta na posvete k predsedniku republike vabljena oba predstavnika, tudi Ferenc Horvath.

Posvet pri Pahorju v ponedeljek

Predsednik republike Borut Pahor je posvete z vodji poslanskih skupin glede bodočega mandatarja sklical za ponedeljek. Glede na parlamentarna razmerja, ki so se izrisala že na ustanovni seji vlade, bo mandat za sestavo vlade podelil Golobu. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v izjavi za medije še povedala, da v ponedeljek že pričakujejo predlog predsednika republike o bodočem mandatarju. Seja državnega zbora, na kateri bodo poslanke in poslanci odločali o izvolitvi mandatarja, bo v sredo.

V torek bo potekal tudi kolegij predsednice državnega zbora, kjer bodo govorili tudi o razdelitvi delovnih teles državnega zbora. Klakočar Zupančič je povedala, da so o razdelitvi delovnih teles sicer že govorili na neformalnih srečanjih, v torek pa bodo dorekli še natančno število poslank in poslancev v posameznih delovnih telesih. Tudi o tem bodo v sredo odločali v državnem zboru.

V torek se obeta podpis koalicijske pogodbe med Gibanjem Svoboda, SD in Levico. Dokončno so vstop v vlado, koalicijsko pogodbo in ministrske kandidate v četrtek potrdili še na konferenci SD. Danes pa bo zasedal svet še stranke Levica, na katerem bodo potrjevali kandidate za ministrske funkcije. O koalicijski pogodbi in vstopu v vlado pa bodo v Levici na notranjem referendumu odločili do nedelje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje