Menjava na čelu poslanske skupine SDS. Razlog: razmere terjajo več ostrine

Slovenija 20. Maj 202209:53 > 12:18 24 komentarjev
Jelka Godec
Foto:Borut Živulović/ Bobo

Na čelu poslanske skupine SDS se je zamenjalo vodstvo. Dosedanjega vodjo poslanske skupine SDS Danijela Krivca bo zamenjala podpredsednica SDS in poslanka Jelka Godec. Po informacijah N1 so se v poslanski skupini SDS odločili za menjavo vodje zaradi političnih razmerij po volitvah, pa tudi dejstva, da gre v vlado Levica. Presodili naj bi namreč, da je v novonastalih političnih razmerah v delovanje poslanske skupine SDS treba vnesti več ostrine, kot jo je doslej izkazal Danijel Krivec.

Poslansko skupino SDS bo po novem vodila podpredsednica stranke, nekdanja državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade in zdaj poslanka Jelka Godec, njena namestnika pa sta postala Karmen Furman in Zvonko Černač.

Slog vodenja Danijela Krivca je bil umirjen, v času tretje vlade Janeza Janše mu je nekajkrat sicer spodletelo, da bi Janševi koaliciji zagotovil potrebnih 46 glasov v parlamentu. Jelka Godec je na drugi strani znana kot neizprosna in ostra političarka, ki se je proslavila zlasti z vodenjem parlamentarne komisije za ugotavljanje zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Godec je bila prvič v državni zbor izvoljena leta 2014.

Krivec
Borut Živulović/BOBO

Da bo SDS ostra opozicija, je bilo jasno že na ustanovni seji državnega zbora, ko sta SDS (27) in NSi (7) na isti dan v parlamentarno proceduro vložili 34 zakonskih predlogov, še bolj pa na drugi seji novega državnega zbora, ko je SDS novelo zakona o vladi blokirala s predlogom za posvetovalni referendum, zaradi česar lahko bodoči mandatar Robert Golob začasno kabinet ministrov sestavi zgolj po veljavnem zakonu o vladi. Prav tako je SDS na drugi seji državnega zbora vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma tudi na svoj predlog zakona o RTV Slovenija. 

Se pa v stranki SDS še niso dogovorili, kdo bo iz njihovih vrst zasedel mesto podpredsednika državnega zbora.

Kdo bodo vodje vseh poslanskih skupin, naj bi bilo znano danes. Do zdaj je znano, da bo poslansko skupino Gibanje Svoboda do potrditve mandatarstva začasno vodil Robert Golob, vodja poslanske skupine Levica bo Matej T. Vatovec, Jani Prednik bo vodil poslansko skupino stranke SD. Poslansko skupino NSi bo še naprej vodil Jožef Horvat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje