Deaktivacija bombe: kako bo potekala evakuacija v Mariboru

Slovenija 14. Jan 202211:59 > 18:55 0 komentarjev
Bomba
Miloš Vujinovič/BOBO

V nedeljo bodo zaradi onesposobitve letalske bombe iz druge svetovne vojne evakuirali del Maribora. Aktivnosti varne odstranitve bombe bodo potekale med 12. in 18. uro na Prevorškovi ulici 8. Začetek in konec intervencije bo oznanila sirena. Na občini prebivalce pozivajo, naj upoštevajo navodila pristojnih in sledijo načrtu evakuacije, saj bodo le tako lahko varno izvedli vse potrebne postopke.

V sredo so na gradbišču v mariborski četrti Tezno našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne, težko 250 kilogramov. Onesposabljanje bombe bo potekalo v nedeljo na Prevorškovi ulici 8. Predvidoma ob 12. uri bo zatulila sirena z znakom za splošno nevarnost. Po končanem postopku deaktiviranja bombe pa se bo oglasila sirena za preklic nevarnosti.

Informacije za prebivalce, ki živijo v 300-metrskem pasu

Prebivalci, ki živijo 300 metrov od najdišča neeksplodiranega ubojnega sredstva, morajo do 10.30, ko je odrejen ukrep evakuacije, zapustiti domove in poslovne prostore ter umakniti motorna in druga vozila. Za namen varne odstranitve vozil so na razpolago parkirni prostori ob križišču Zagrebške ceste in Poljske ulice (zahodna stran športnega igrišča Kovinar).

Tistim, ki se ne bodo imeli možnosti umakniti na obisk k družinam in prijateljem, bo na voljo evakuacijski sprejemni center, in sicer v avli Osnovne šole Martina Konšaka na Prekmurski ulici 67. Slabo pokretnim ali nepokretnim bo na voljo prevoz z reševalnim vozilom.

Evakuacija
N1

“Vse občane, ki živijo na območju evakuacije, prosimo, da s seboj vzamejo osebne dokumente in denar, morebitna zdravila in nujne medicinske pripomočke ter druge nujne življenjske potrebščine. Pred odhodom naj izključijo gospodinjske aparate in naprave, zaprejo okna in vrata, ugasnejo luči in zaklenejo prostore, vozila pa umaknejo v garažo ali na drugo ustrezno mesto. Poskrbijo naj za male hišne živali, jih zaklenejo v prostor in poskrbijo, da bodo imeli vodo in hrano, ali jih odpeljejo na varno mesto,” svetujejo na občini Maribor.

V 300-metrskem pasu živi 139 občanov, ki jih morajo evakuirati. V nasprotju z letom 2019, ko je potekala intervencija onesposobitve dveh letalskih bomb, na tokratno evakuacijo vpliva tudi epidemija covida-19. Med občani so namreč tudi tisti, ki so v karanteni ali so bili pozitivni na PCR-testu. Pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Maribor Aleksander Jus je za N1 dejal, da trenutno še čakajo potrdila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

So pa skupaj z Mestno občino Maribor in Upravo za zaščito in reševanje sprejeli predlog, da bodo občane, ki so v karanteni, posamično namestili v učilnice Osnovne šole Martina Konšaka. Pozitivne na PCR-testu pa bi skupaj namestili v eno učilnico. Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za vstop v šolo ne bo potreben, bo pa obvezno spoštovanje vseh preventivnih ukrepov, kot so uporaba maske, vzdrževanje varnostne razdalje, razkuževanje rok.

Po preklicu nevarnosti se lahko občani, ki bodo evakuirani, vrnejo domov.

Informacije za prebivalce, ki živijo v 600-metrskem pasu

V radiju od 300 do 600 metrov, kjer živi 310 občanov, bo gibanje omejeno. To pomeni, da so lahko prebivalci, ki živijo znotraj tega območja, med intervencijo doma, vendar jih v času med sproženima sirenama ne smejo zapustiti.

Med evakuacijo bo veljala popolna zapora cest v radiju 600 metrov od najdbe neeksplodiranega ubojnega sredstva. Ceste bodo zaprte od 11. ure, do predvidoma 18. ure oziroma do konca intervencije. Pri avtopralnici Ploj bo za primere nujne pomoči tudi terensko reševalno vozilo z ekipo zdravstvenega osebja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!