Deaktivacija velike bombe: kakšen je načrt in kdo vse se bo moral umakniti?

Slovenija 20. Jul 202312:12 0 komentarjev
bomba Nova Gorica
Mestna občina Nova Gorica

Bombo, ki so jo našli v Novi Gorici, bodo onesposobili to nedeljo. Nekateri prebivalci bodo morali na ta dan zapustiti domove, drugod pa bo gibanje prepovedano.

Letalsko bombo, ki so jo našli ob železniški postaji v Novi Gorici, bodo onesposobili to nedeljo. Intervencija bo predvidoma potekala med 10. in 14. uro. Začetek intervencije bo oznanil zvok sirene za nevarnost. Pred tem pa bodo izvedli evakuacijo.

Ta se bo začela ob 7. uri. Na slovenski strani bodo evakuirali prebivalce znotraj 400-metrskega pasu, nadaljnjih 200 metrov pa bo gibanje na prostem v času onesposobitve prepovedano. Na italijanski strani so evakuacijski pas določili pri 600 metrih.

Za vse, ki ne bodo imeli na voljo drugih začasnih namestitev (npr. pri sorodnikih in prijateljih), bo urejeno posebno zbirno mesto v prostorih Mestne občine Nova Gorica. O vseh postopkih bodo prebivalci tega območja obveščeni s posebnimi obvestili, ki jih bodo prejeli v nabiralnike, in prek medijev.

Vse službe, ki sodelujejo pri tem zahtevnem in nevarnem posredovanju, bodo podrobnosti predstavile na petkovi novinarski konferenci.

Najprej bodo poskusili odstraniti vžigalnika, če ne bodo uspešni, bo sledilo rezanje bombe

Bombo so v ponedeljek našli med deli na kanalizacijskem vodu v bližini novogoriške železniške postaje. Gre za 250-kilogramsko angleško letalsko bombo iz druge svetovne vojne. “Najdena bomba ima okoli 100 kilogramov eksploziva in je trenutno varna,” je v torek povedal poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič. Kot je dodal, ima bomba dva mehanska vžigalnika.

Pirotehniki bodo morali bombo nevtralizirati na trenutni lokaciji. Po evakuaciji prebivalcev bosta dva pirotehnika na zaščitenem prostoru skušala odstraniti vžigalnika, je potek nevtralizacije opisal Zonjič. Če jima to ne bo uspelo v eni uri, bo sledilo t. i. rezanje bombe. “Če bomo imeli srečo, bo bomba tako kot pri posredovanju v Vurberku zgorela. V nasprotnem primeru bo odjeknila eksplozija. Načrtujemo, da nam bo uspelo že z odvijanjem vžigalnikov,” je o načrtih povedal poveljnik enote.

Letalsko bombo iz druge svetovne vojne so našli na gradbišču, trenutnim okoliščinam pa bi se lahko s predhodnim pregledom terena izognili, meni Igor Boh z Uprave RS za zaščito in reševanje. “Če bi bombo predhodno zaznali, bi jo strokovno odkopali. Zdaj pa je premaknjena, bager je z žlico tudi potegnil po njenem plašču in nekoliko poškodoval vžigalnika. Lahko bi imeli katastrofo,” je dejal Boh. Vse, ki gradijo na območjih preteklih bombardiranj, je pozval, da pred začetkom del naročijo pregled terena. Stroške morebitne odstranitve namreč pri fizičnih osebah krije država, pri gospodarskih subjektih pa stroške prevzame naročnik pregleda. “Ta strošek pa še vedno ni tako velik kot posledice, ki lahko nastanejo po nesreči,” je poudaril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!