Bomba, najdena v Novi Gorici, za zdaj varna. Nevtralizacija morda že v nedeljo

Slovenija 18. Jul 202310:21 > 13:30 0 komentarjev

Pirotehniki v Novi Gorici začenjajo priprave za odstranitev angleške letalske bombe, ki so jo v ponedeljek našli v bližini železniške postaje. Bomba je za zdaj stabilna, vendar jo bodo morali pirotehniki nevtralizirati. Takrat bo potrebna evakuacija bližnjih prebivalcev tudi na italijanski strani. Pristojni želijo bombo odstraniti že to nedeljo, vendar še čakajo na odgovor italijanske strani.

Po ponedeljkovi najdbi 250-kilogramske letalske bombe iz druge svetovne vojne se v Novi Gorici začenjajo priprave na njeno odstranitev. Letalsko bombo iz druge svetovne vojne so med deli na kanalizacijskem vodu našli v bližini novogoriške železniške postaje. Po podatkih Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so na širšem območju najdišča zavezniki proti koncu vojne odvrgli približno 120 letalskih bomb.

“Najdena bomba ima okoli 100 kilogramov eksploziva in je trenutno varna,” je povedal poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič. Kot je dodal, ima bomba dva mehanska vžigalnika. “To je velika sreča. Če bi imeli opravka s kemičnimi vžigalniki, bi bili ukrepi povsem drugačni,” je povedal poveljnik.

Pirotehniki bodo morali bombo nevtralizirati na trenutni lokaciji. Kdaj bodo zahtevno posredovanje izvedli, še ni znano, saj morajo postopke uskladiti še s predstavniki občine in pristojnih služb v sosednji Gorici. Eksploziv namreč leži tik ob meji z Italijo, posledice njene eksplozije pa bi občutili tudi tam. Po besedah novogoriškega župana Sama Turela se na nevtralizacijo pripravljajo skupaj z italijanskimi kolegi, točen datum bo znan, ko bo vse pripravljeno tudi na drugi strani meje. Bombo želijo onesposobiti že to nedeljo.

Na dan nevtralizacije bodo morali vsi prebivalci v območju 400 metrov okoli bombe zapustiti domove in se umakniti na varno, je povedal Zonjič. Evakuacija bo predvidoma trajala tri ali štiri ure, prebivalci pa bodo o vseh podrobnostih dovolj zgodaj obveščeni. Prav tako bo v pasu 600 metrov omejeno gibanje, ukrepa pa bosta veljala na obeh straneh meje. Ustavljen bo tudi železniški promet, ki za zdaj z izjemo prevoza nevarnih snovi poteka normalno.

Po evakuaciji prebivalcev bosta dva pirotehnika na zaščitenem prostoru skušala odstraniti vžigalnika, je potek nevtralizacije opisal Zonjič. Če jima to ne bo uspelo v eni uri, bo sledilo t. i. rezanje bombe. “Če bomo imeli srečo, bo bomba tako kot pri posredovanju v Vurberku zgorela. V nasprotnem primeru bo odjeknila eksplozija. Načrtujemo, da nam bo uspelo že z odvijanjem vžigalnikov,” je o načrtih povedal poveljnik enote.

bombe, nova gorica, cone,
Uprava za zaščito in reševanje

Pri rezanju bombe pirotehniki nanjo namestijo kumulativni trak. Po besedah pirotehnika Aljaža Lebana je ta trak opremljen z eksplozivom, ki ga sprožijo na daljavo. “Trak pločevino prereže, bomba se odpre in vsebina zgori,” je Leban opisal uspešen postopek rezanja. Kot je dodal, je veliko odvisno tudi od občutljivosti razstreliva, vendar statistika kaže, da samo pri dveh od desetih rezanj bombe pride do njene detonacije.

Letalsko bombo iz druge svetovne vojne so našli na gradbišču, trenutni situaciji pa bi se lahko s predhodnim pregledom terena izognili, meni Igor Boh z Uprave RS za zaščito in reševanje. “Če bi bombo predhodno zaznali, bi jo strokovno odkopali. Zdaj pa je premaknjena, bager je z žlico tudi potegnil po njenem plašču in nekoliko poškodoval vžigalnika. Lahko bi imeli katastrofo,” je dejal Boh. Vse, ki gradijo na območjih preteklih bombardiranj, je pozval, da pred začetkom del naročijo pregled terena. Stroške morebitne odstranitve namreč pri fizičnih osebah krije država, pri gospodarskih subjektih pa stroške prevzame naročnik pregleda. “Ta strošek pa še vedno ni tako velik kot posledice, ki lahko nastanejo po nesreči,” je poudaril.

Kmalu po odkritju bombe v ponedeljek so se aktivirali tudi v novogoriški civilni zaščiti. Kot je povedal poveljnik Andrej Biaggio, so pripadniki najprej s policijo zaprli dostop do bombe, danes pa na kraj že dovažajo bale sena, s katerimi pred posredovanjem zaščitijo najdišče.

Komandir Policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić je opozoril vse ljudi, da na zaprto območje ne prihajajo. “Varnost skušamo zagotoviti vsem, ki posredujejo, pa tudi vsem v neposredni okolici,” je povedal Jusić in zatrdil, da bo policija območje nadzorovala ves dan.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev v severni Primorski sicer niso redkost, saj se pod zemljo skriva veliko ostankov iz obdobja soške fronte. Podobno letalsko bombo iz druge svetovne vojne so lani našli v Mariboru, kjer so jo pirotehniki po evakuaciji okoliškega prebivalstva uspešno onesposobili. Letalske bombe so v štajerski prestolnici odstranjevali tudi leta 2019, še bolj odmevna pa je bila intervencija leta 1998, ko so med gradnjo mariborskega Europarka našli tri 500-kilogramske neeksplodirane bombe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!