Ta mesec poleg pokojnin še denarni dodatek: kolikšen bo (TABELA)

Slovenija 03. Dec 202305:33 11 komentarjev
božičnica, zimski dodatek
Foto: PROFIMEDIA

Upokojenci bodo letos prvič dobili božičnico oziroma zimski dodatek, ki bo izplačan 20. decembra. Objavljamo tabelo.

Znesek zimskega dodatka, ki ga bo upokojenec prejel na svoj račun, je odvisen od višine letnega dodatka, ta pa se je določil glede na višino pokojnine, ki jo je upokojenec prejemal. Tisti z nižjimi pokojninami so prejeli več kot tisti z višjimi.

Dodatek (oziroma božičnica za upokojence) bo izplačan 20. decembra.

Višja decembrska pokojnina, še višja nato januarska

Nekoliko povišana bo tudi decembrska pokojnina, in sicer za 1,8 odstotka glede na oktobrsko pokojnino. Takšno, povišano pokojnino so upokojenci prejeli že novembra. Upokojenske organizacije so namreč pozivale k izredni uskladitvi pokojnin, vlada pa je na koncu privolila – kot je to poimenovala – v povečan del prejemkov za zadnja dva meseca letošnjega leta.

Januarja, ko prihaja delna uskladitev pokojnin, bodo upokojenci dobili precej višje pokojnine, in sicer za 8,2 odstotka. Februarja nato sledita še redna uskladitev in poračun za januar. Kolikšna bo redna uskladitev, še ni znano, ocenjuje pa se, da bo med osem in devet odstotki. Pokojnina se sicer glede na januar ne bo več bistveno spremenila.

Spodaj lahko vidite okviren izračun rasti pokojnine za primer upokojenca, ki je oktobra prejel povprečno pokojnino – ta je po podatkih statističnega urada lani znašala 782 evrov. V tabeli pa je tudi izračun za primer upokojenca, ki je oktobra prejel 1.000 evrov pokojnine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje