Kolikšna bo božičnica za upokojence in kdaj jo prejmejo (TABELA)

Slovenija 24. Okt 202312:29 17 komentarjev
Upokojenec, ki smuča
Foto: PROFIMEDIA

Letos bodo upokojenci prvič dobili zimski letni dodatek oziroma božičnico, in sicer 20. decembra. Koliko bo znašal?

Upokojenci v Sloveniji poleg pokojnin vsako leto dobijo letni dodatek, ki je znan tudi kot upokojenski regres. Ta je bil izplačan z junijsko pokojnino.

Letos pa bodo upokojenci prvič dobili tudi zimski letni dodatek oziroma božičnico, in sicer 20. decembra. Zneski upokojenskega regresa so bili odvisni od višine pokojnine, znesek božičnice pa bo odvisen od višine letnega dodatka. Tisti z nižjimi pokojninami oziroma invalidskimi nadomestili dobijo več kot tisti z višjimi. Prejemniki se razdelijo v več razredov in dodatek je enak za vse upokojence v posameznem razredu.

Zimski dodatek bo znašal 40 odstotkov letnega dodatka (zneski letnega dodatka so se gibali od 145 do 455 evrov). Tako bodo prejemniki pokojnin dobili od 58 do 182 evrov božičnice. Kot pravijo na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), je zimski letni dodatek rubljiv prejemek, od katerega se obračuna tudi akontacija dohodnine.

Če se vam tabela ne prikaže takoj, počakajte trenutek.

Upokojencem tudi izplačilo povečanega dela prejemkov

Zpiz bo upokojencem v novembru in decembru izplačal tudi povečan del prejemkov. Izplačan bo v obliki dodatka v višini 1,8 odstotka pokojnine oziroma nadomestila iz oktobra.

Datumi izplačil pokojnin so dostopni na spletni strani Zpiza.

BONUS VIDEO: Bodo pokojnine višje in ali nam bodo “lomili križ” do 67. leta starosti?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje